Preskočite na glavni sadržaj

culture-info

muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti

Izložba Valerie Wolf Gang u Galeriji SC

Izložba umjetnice Valerie Wolf Gang 'Čin nestajanja: Prostor, tijelo, identitet' održava se od 3. do 21. prosinca 2021. u zagrebačkoj Galeriji SC.
pročitajte više
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti

WWF-ov film 'Blue Future': Tri priče o zaštiti mora iz Hrvatske, Tunisa i Italije

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u srijedu, 1. prosinca, je objavila dokumentarni film 'Blue Future' (Plava budućnost) koji kroz priče troje mladih ljudi iz Hrvatske, Italije i Tunisa govori o važnosti Sredozemnog mora i njegove zaštite za našu budućnost, priopćio je WWF.
pročitajte više
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti

Hrvatski filmovi na Cinemamedu u Belgiji i Les Arcsu u Francuskoj

Dva hrvatska dugometražna igrana filma, od kojih je jedan manjinska koprodukcija, prikazat će se na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu – Cinemamed koji traje od 2. do 11. prosinca. Osim toga, hrvatska produkcija predstavlja se s tri naslova publici na festivalu europskog filma Les Arcs koji u francuskom skijaškom resortu u Alpama traje od 11. do 18. prosinca. 
pročitajte više
kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti

Predstava GKL Split 'Miš u toću' pobjednik 21. Naj, naj, naj festivala

Odgledavši sedam festivalskih predstava od 26. do 30. studenog, žiri u sastavu Marija Sekelez, Željka Turčinović i Tomislav Čadež, Nagradu za najbolju predstavu dodijelio je Gradskom kazalištu lutaka Split za predstavu 'Miš u toću' u režiji Ivana Plazibata.
pročitajte više
ostalo

2. Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija 'Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju'

Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku organizira 2. Međunarodnu umjetničku i znanstvenu konferenciju 'Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju', 2. i 3. prosinca 2021.
pročitajte više
književnost – publicistika

Promocija časopisa za plesnu umjetnost 'Kretanja'

Hrvatski centar ITI kao nakladnik objavio je novi dvobroj časopisa za plesnu umjetnost Kretanja /Movements 35/36 2021 kojem je tema Margarita Froman i Zagrebački balet od 1921. do 1955. Promocija navedenog broja održat će se u četvrtak, 2. prosinca, u 19 sati, u kazališnoj kavani Kavkaz, a promotori su Lucija Ljubić i urednice broja. 
pročitajte više
književnost – publicistika

Predstavljanje romana 'Povratak u život' Deana Slavića

Edicije Božičević najavljuju predstavljanje knjige prof. dr. sc. Deana Slavića 'Povratak u život I. i II.' u četvrtak, 2. prosinca, u 19 sati, u dvorani Napretkova kulturnog centra u Zagrebu.
pročitajte više
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti

Otvorenje drugog postava 'Svjetlarne Lovran' u Galeriji Laurus

Kulturno-umjetnički projekt 'Svjetlarna Lovran', studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, nastavlja se u Galeriji Laurus u Lovranu novim postavom, od 2. prosinca 2021.
pročitajte više
književnost – publicistika

Predstavljanje časopisa 'Diadora 35' u Zadru

Predstavljanje časopisa 'Diadora 35' održat će se u četvrtak, 2. prosinca, u 12 sati, u u Arheološkom muzeju Zadar.
pročitajte više
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti

Projekt Laure Barić - 'Kako zalijevati distancu?'

Projekt umjetnice Laure Barić 'Kako zalijevati distancu?' izveden je u formi digitalne arhive u kojoj se nalaze materijali poput videa, teksta, fotografija i zvukova koji predstavljaju sponu između digitalnog i fizičkog iskustva svijeta.
pročitajte više
književnost – publicistika

'Knjiga godine: Di si bija ovih dana?' - predstavljanje u Splitu

'Knjiga godine: Di si bija ovih dana?' je prva knjiga strip-karikatura mlade splitske autorice Mihaele Erceg – Mihe. Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 2. prosinca, u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split.
pročitajte više
književnost – publicistika

Promocija knjiga 'Luka voli izmišljati' i 'Priče smijalice' Sanje Pilić

Promocija knjiga 'Luka voli izmišljati' i 'Priče smijalice' autorice Sanje Pilić održat će se u petak, 3. prosinca, u 18 sati, u prostoru restorana Centro, Galleria Business Center u Zagrebu.
pročitajte više
povijesna i kulturna baština

III. znanstveni kolokvij 'Povijest u javnom prostoru' (online)

Treći znanstveni kolokvij 'Povijest u javnom prostoru', čija je ovogodišnja tema Markiranje prostora – spomenici i spomen-obilježja, održava se 3. prosinca 2021., u virtualnom obliku, od 15 sati. U okviru kolokvija, od 17 sati, uslijedit će okrugli stol 'Kakve spomenike i rasprave o njima (ne) trebamo?'. Organizator kolokvija je Udruga Kliofest.
pročitajte više
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti

Izložba povodom obilježavanja Dana državnosti Rumunjske

Povodom obilježavanja Dana državnosti Rumunjske, 1. prosinca 2021., Veleposlanstvo Rumunjske u Zagrebu, Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj i Rumunjski kulturni institut priređuju izložbu fotografija 'Istrorumunji' u Galeriji Klovićevi dvori.
pročitajte više
ostalo

Proslava 25 godina UMAS-a: pregled događanja u prosincu 2021.

Umjetnička akademija u Splitu predstavlja bogati kulturno-umjetnički program za prosinac s kojim nastavlja obilježavanje 25. godišnjice svog osnutka.
pročitajte više
ostalo

'Međugeneracijskom suradnjom do obnove umjetnosti i kulture' – radionice u prosincu

Udruga Obnova poziva sve zainteresirane da se uključe na radionice u okviru projekta 'Međugeneracijskom suradnjom do obnove umjetnosti i kulture'. U prosincu 2021. predviđeno je održavanje radionica namijenjenih osobama mlađima od 25 i starijim od 54 godine.
pročitajte više
književnost – publicistika

Književni tabure: Senka Slivar

Završno izdanje 'Književnog taburea' u 2021. godini održat će se u petak, 3. prosinca, s početkom u 17,30 sati, u Centru za mlade u Novskoj. Glavna gošća večeri je pjesnikinja iz Pakraca Senka Slivar. 
pročitajte više
obrazovanje – djeca i mladi

Deveta radionica stvaranja virtualne slikovnice

U subotu, 4. prosinca, s početkom u 12 sati, održat će se 9. radionica stvaranja virtualne slikovnice čime se nastavlja drugi modul programa 'Suradnjom do knjige' na kojem polaznici imaju priliku učiti o različitim tehnikama pisanja i ilustriranja, surađivati jedni s drugima i time raditi na stvaranju još jedne virtualne slikovnice. Prijave su otvorene za sve osnovnoškolce!
pročitajte više
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti

'Deset u pola' Danisa Tanovića od 2. prosinca u hrvatskim kinima

Komedija Danisa Tanovića 'Deset u pola' uoči početka prikazivanja u kinima diljem Hrvatske 2. prosinca, kino-premijeru zabilježila je i u Cineplexxu Zagreb u utorak navečer. Film su predstavili glumice i glumci Edib Ahmetašević, Anja Matković, Helena Vuković, Goran Navojec, Branko Đurić Đuro, scenarist Nikola Kuprešanin i producent Mirsad Purivatra.
pročitajte više
književnost – publicistika

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavlja tri nove knjige

U četvrtak, 2. prosinca, u 18 sati, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavit će tri nova naslova: 'The Story od Dubrovnik' te slikovnice 'Ivan Gundulić' i 'Zločesta godina'. 
pročitajte više