Preskočite na glavni sadržaj

culture-info

Pretraživanje po datumu

  povijesna i kulturna baština

  Predstavljanje knjige 'Nematerijalna baština Međimurja' autorice Janje Kovač

  29.11.2022.

  Promocija knjige 'Nematerijalna baština Međimurja' autorice Janje Kovač, više kustosice Muzeja Međimurja Čakovec, održat će se u petak, 2. prosinca, u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja, s početkom u 18 sati. Knjiga izlazi u izdanju Muzeja Međimurja Čakovec i donosi rezultate rada na istraživanju nematerijalne baštine Međimurja koji su se odvijali zadnjih pet godina.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Nagrađen projekt rekonstrukcije Malog rimskog kazališta

  28.11.2022.

  Arhitekt Emil Jurcan iz Zadruge Praksa za projekt je rekonstrukcije Malog rimskog kazališta dobio počasno priznanje na Piranskim danima arhitekture, priopćeno je iz Arheološkog muzeja Istre.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Predavanje u PPMHP: Obnova bivše Palače šećerane – Tvornica Rikard Benčić

  28.11.2022.

  Na predavanju koje će se održati 30. studenoga u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otkrit će se „tajne“ zahvaljujući kojima je Palača šećerane – središnja građevina nekadašnjega tvorničkog sklopa „Rikard Benčić“ –  zasjala novim sjajem.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Predavanje u GMV: Od krune do kune ususret euru

  28.11.2022.

  U posljednjoj ovogodišnjoj Srijedi u Muzeju, koja se održava u palači Herzer 30. studenoga, na predavanju pod nazivom 'Od krune do kune ususret euru' dr. sc. Vladimir Huzjan govorit će o papirnatim novčanicama koje su se kroz povijest koristile u Varaždinu i na kojima su bili varaždinski motivi. ​Predavanje, koje Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin organiziraju uz Dan grada Varaždina, počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.
  pročitajte više
  arhitektura – urbanizam – dizajn, povijesna i kulturna baština

  Iznimno otkriće arhitektonske i inženjerske dokumentacije iz 19. stoljeća s područja Siska

  24.11.2022.

  Pregledom vrijedne arhivske građe starih arhitektonskih nacrta, koja je ustupljena ljubaznošću privatnih vlasnika na uvid i posudbu Konzervatorskom odjelu u Sisku, utvrđena su vrijedna otkrića među kojima se ističu izvorni nacrti sisačke sinagoge iz 1884. godine za koji se vjerovalo da su izgubljeni.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Proslavljeno 6 desetljeća Državnog arhiva u Sisku

  22.11.2022.

  Državni arhiv u Sisku već punih 60 godina predano obavlja svoju ulogu zaštitara i čuvara arhivskoga gradiva, izvorne pisane baštine nastale na području koje danas obuhvaća Sisačko-moslavačku županiju te manji dio Zagrebačke županije.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Uz blagoslov obilježen završetak radova na župnoj crkvi svetog Jurja mučenika u Gornjoj Stubici

  21.11.2022.

  Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na zahvalnom misnom slavlju kojeg je uz župnika Nikolu Jurkovića predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško povodom blagoslova završetka radova na župnoj crkvi svetog Jurja mučenika.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Uručene povelje UNESCO-a povodom upisa 'Umijeća sokolarenja' na Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

  16.11.2022.

  U karlovačkom Starom gradu Dubovcu u utorak su hrvatskim udrugama koje njeguju tradicionalno sokolarstvo dodijeljene povelje UNESCO-a povodom upisa 'Umijeća sokolarenja' na Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  U CroAtriumu NSK predstavljena vrijedna zbirka pisama Ivana Lučića Trogiranina

  15.11.2022.

  U CroAtriumu – novouređenom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, predstavljena je 14. studenog Epistolarna zbirka oca hrvatske povijesne znanosti, hrvatskoga povjesničara, pravnika i kartografa Ivana Lučića Trogiranina, koju je NSK uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i medija RH otkupila za svoju Zbirku rukopisa i starih knjiga.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  U Šibeniku se obnavljaju portali velike kulturno-povijesne vrijednosti

  14.11.2022.

  Tijekom sljedećih nekoliko godina u Šibeniku će se u sklopu projekta "Juraj obnova – zaštita i obnova portala kulturno-povijesne cjeline Šibenika" obnoviti gotovo stotinu portala, a ukupna vrijednost radova procjenjuje se na oko dva milijuna kuna.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Poslijepotresna obnova kulturne baštine u središtu 5. kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti

  10.11.2022.

  U Galeriji Klovićevi dvori započeo je 5. kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti čija će središnja tema biti obnova graditeljske baštine nakon potresa i preispitivanje dosadašnjih teorijskih postavki njezine zaštite, a potom i novi doprinosi, otkrića te studije i istraživanja u području povijesti umjetnosti.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Počela obnova u potresu stradalog kompleksa Gliptoteke

  09.11.2022.

  Na kompleksu Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu su počeli radovi obnove nakon potresa 2020., ukupne vrijednosti 147 milijuna kuna, a planirani dovršetak cjelovite obnove je do kraja 2026. godine.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Prvi primjer konzervatorske podloge izrađene u okviru projekta E-konzervatorskih podloga predstavljen u Šibeniku

  07.11.2022.

  Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je 2. regionalni kolegij pročelnika konzervatorskih odjela Ministarstva kulture i medija na kojem je u Šibeniku predstavljen prvi primjer konzervatorske podloge izrađene sukladno metodologiji razvijenoj za projekt razvoja E-konzervatorskih podloga koji se financira EU sredstvima putem Mehanizma za oporavak i otpornost.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Zadarski arheolozi u podmorju Sukošana otkrili 2000 godina star rimski brod

  04.11.2022.

  U podmorju Sukošana, na samo dva metra dubine, zadarski arheolozi otkrili su više od dvije tisuće godina star rimski drveni brod, potvrdio je u petak Hini ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar Mladen Pešić, koji je ujedno i voditelj opsežnog istraživanja.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  'Ruti željeznog doba Podunavlja' dodijeljena oznaka kvalitete - certifikat Kulturne rute Vijeća Europe

  04.11.2022.

  U palači Dverce na zagrebačkom Gornjem gradu održana je svečana ceremonija dodjele oznake kvalitete – certifikata Kulturne rute Vijeća Europe 'Ruti željeznog doba Podunavlja', koja je u svibnju prošle godine postala prva kulturna ruta Vijeća Europe sa sjedištem u Hrvatskoj.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Izložbom o bogatom kulturno-povijesnom naslijeđu cerničkog kraja završavaju Dani europske baštine

  02.11.2022.

  Prošloga tjedna u Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena je izložba „Srednjovjekovno graditeljsko i povijesno naslijeđe cerničkog kraja“ koja u okviru ovogodišnjeg izdanja manifestacije Dani europske baštine u Hrvatskoj, progovara o važnosti podizanja razine svijesti o zaštiti i uspostavljanju održivosti kulturne baštine.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Okrugli stol: 'Nove metode interpretacije i rezultata arheološke baštine'

  28.10.2022.

  Okrugli stol pod naslovom 'Nove metode interpretacije i rezultata arheološke baštine' u sklopu međunarodnog projekta 'Staza željeznog doba Podunavlja' održat će se u četvrtak, 3. studenog u 15 sati, u prostoru Instituta Liszt Zagreb – Mađarski kulturni centar.
  pročitajte više
  muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti, povijesna i kulturna baština

  Izložba: 'Oslobođenje dubrovačkog područja 1992.'

  28.10.2022.

  Povodom ovogodišnje 30. obljetnice prve i dotad najveće napadne operacije Hrvatske vojske i policije, poduzete u 1992. godini, Muzej Domovinskog rata priredio je stvarnu i virtualnu izložbu 'Oslobođenje dubrovačkog područja 1992.'.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Završetak prve faze obnove zagrebačke katedrale očekuje se do lipnja 2023.

  27.10.2022.

  U prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen proces obnove kompleksa zagrebačke katedrale i Nadbiskupskog dvora.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Dubrovnik: Orlandov stup neće se uklanjati

  27.10.2022.

  Statičkim nadzorom Orlandova stupa, koji se provodio od lipnja 2019. do listopada 2022. godine, utvrđeno je da se taj spomenik na dubrovačkoj Luži neće uklanjati, već restaurirati iduće godine, objavili su u srijedu iz Grada Dubrovnika.
  pročitajte više