Preskočite na glavni sadržaj

culture-info

Pretraživanje po datumu

  povijesna i kulturna baština

  Zagrli Zadar 2024.

  04.07.2024.

  Zagrli Zadar je višednevno događanje kojim Zadar slavi obljetnicu upisa u UNESCO-ovu Listu svjetske baštine. U 2024. godini obilježava se sedam godina od upisa serijskog dobra „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća: Stato da Terra - zapadni Stato da Mar“ te pripadajuće komponente „Obrambeni sustava Zadra“ na Listu svjetske baštine.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Do kraja godine očekuje se završetak svih programa obnove i vraćanje života u povijesno središte Petrinje

  03.07.2024.

  Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima sastali su se u utorak s gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes i obišli radove na cjelovitoj obnovi potresom oštećenih zgrada u središtu Petrinje.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Pag: Međunarodni festival čipke od 20. do 23. lipnja

  12.06.2024.

  13. Međunarodni festival čipke održava se u Pagu od 20. do 23. lipnja, u organizaciji Turističke zajednice Grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica Frane Budak.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Vrijedna iskustva obnove spomenika hrvatske kulturne baštine predstavljena u knjizi „Sanacije i ojačanja zidanih građevina“

  11.06.2024.

  Predstavljanje knjige „Sanacije i ojačanja zidanih građevina“ u organizaciji tvrtke Spegra d.o.o. održano je u privremenim prostorima Sveučilišta u Zagrebu. U 35 godina djelovanja tvrtka Spegra d.o.o. postala je sinonim za kvalitetno obavljanje specijalnih građevinskih radova, osobito za sanaciju kulturne baštine i sanaciju nakon potresa.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Poziv na suradnju u obilježavanju Dana europske baštine 2024. godine u Hrvatskoj

  10.06.2024.

  Ministarstvo kulture i medija poziva sve zainteresirane kulturne, društvene, odgojno-obrazovne i znanstvene ustanove i organizacije da se priključe i osmisle raznovrsne manifestacije, predavanja, skupove, festivale, radionice, izložbe, panele, virtualne programe, prezentacije i slična događanja namijenjena djeci i odraslima kojima će istražiti i prezentirati baštinu koja nas povezuje na svim razinama od lokalne, preko regionalne, nacionalne do europske, u sklopu manifestacije Dani europske baštine koja će se održati u rujnu i listopadu 2024. godine.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Europski dani arheologije – 3 dana za otkrivanje arheologije diljem Hrvatske!

  10.06.2024.

  Od 14. do 16. lipnja 2024. godine održat će se Europski dani arheologije u Hrvatskoj. Ove godine udružile su se 22 institucije koje na 23 lokacije pripremaju niz besplatnih sadržaja kako bi u ova tri dana svim građanima i posjetiteljima približile arheologiju.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Predstavljeni projekti obnove Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, Arheološkog muzeja u Splitu i Galerije Meštrović

  10.06.2024.

  S ravnateljima splitskih muzejskih ustanova kojima je osnivač Republika Hrvatska, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je danas u Splitu povijesna ulaganja Vlade Republike Hrvatske putem Ministarstva kulture i medija u obnovu Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, Arheološkog muzeja u Splitu i Galerije Meštrović.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Predstavljeni UNESCO-ovi primjeri najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini

  07.06.2024.

  U Edukativno-prezentacijskom centru za podvodnu arheologiju Sv. Nikola otvorena je izložba ,,Primjeri najboljih praksi u očuvanju podvodne kulturne baštine''. Izložbom će se predstaviti UNESCO-ovi primjeri najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini iz Španjolske, Italije, Francuske, Portugala, Meksika i Hrvatske te replike najzanimljivijih nalaza iz Španjolske i Hrvatske zajedno s video materijalom.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Pogled s tornjeva Zagrebačke katedrale – pregled napretka konstrukcijske obnove

  06.06.2024.

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sa zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom i suradnicima obišli su kompleks zagrebačke katedrale, najmonumentalniji građevinski sklop u kontinentalnoj Hrvatskoj, ujedno i najsloženiji projekt obnove kulturne baštine u ovom trenutku u Europi.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Otvorenje izložbe 'Primjeri najboljih praksi u očuvanju podvodne kulturne baštine'

  04.06.2024.

  Izložba 'Primjeri najboljih praksi u očuvanju podvodne kulturne baštine' otvar se u četvrtak 6. lipnja u 12 sati, u Edukativno-prezentacijskom centru za podvodnu arheologiju Sv. Nikola.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština, kreativna europa

  Dva izuzetna baštinska ostvarenja iz Hrvatske dobitnici glavne europske nagrade za baštinu 2024.

  03.06.2024.

  Europska komisija i Europa Nostra objavile su dobitnike nagrade Europske baštine za 2024. godinu / Nagrade Europa Nostra, sufinancirane iz programa Kreativna Europa Europske unije. Ove godine, najprestižnije europske nagrade za baštinu odlaze u ruke 26 izvanrednih dobitnika iz 18 zemalja diljem kontinenta. Među ovogodišnjim dobitnicima dva su izuzetna baštinska postignuća iz Hrvatske!
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  18. Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom

  31.05.2024.

  Ekomuzej-Ecomuseo “Batana”, Udruga-Associazione i Ustanova-Istituzione “Kuća o batani - Casa della Batana” u suradnji sa Jedriličarskim klubom - Club di vela “Maestral” Rovinj-Rovigno od 7. do 9. lipnja organiziraju 18. Rovinjsku regatu tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  II. znanstveni kolokvij: Znanost u funkciji kulturne baštine

  29.05.2024.

  Akademija za umjetnosti i kulturu u suradnji s Državnim arhivom u Osijeku uz Međunarodni tjedan arhiva organizira drugi tematski znanstveni kolokvij Znanost u funkciji kulturne baštine koji će se održati 3. lipnja u Osijeku. 
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  II. konferencija 'Nematerijalna baština kao potencijal razvoja' u Otočcu

  23.05.2024.

  Druga konferencija „Nematerijalna baština kao potencijal razvoja“ održava se 7. lipnja 2024. godine u Hotelu Park Exclusive u Otočcu u organizaciji Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Nakovana – misteriozni arheološki lokalitet na Pelješcu

  21.05.2024.

  U četvrtak, 23. svibnja 2024. godine s početkom u 19 h u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci održat će se novo predavanje u sklopu projekta „Šta vi tamo kopate?“. Ovaj put s temom putujemo na Pelješac, na lokalitet Nakovana.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Radionica tradicijskih tekstilnih tehnika: 'Hrvatska etnoriznica', Brač

  17.05.2024.

  XXII. „Hrvatska etnoriznica“, radionica tradicijskih tekstilnih tehnika, izrade i ukrašavanja narodnih nošnji, održat će se u Pučišćima na otoku Braču od 23. srpnja do 2. kolovoza 2024. godine 
  pročitajte više
  muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti, povijesna i kulturna baština

  Splitski Etnografski muzej najavljuje program posvećen nematerijalnoj baštini

  16.05.2024.

  Etnografski muzej Split od 20. do 24. svibnja priprema poseban program vezan uz nematerijalnu kulturnu baštinu. Uz novu izložbu pod nazivom "Materijalno o nematerijalnom" osmišljen je i program tematski vezan uz zaštićena nematerijalna kulturna dobra.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Tvrđava kulture Šibenik kroz projekt FORTIC prvi put u Programu prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2021. – 2027.

  16.05.2024.

  ​Uz Tvrđavu kulture Šibenik, hrvatski partneri na projektu su Grad Pula kao vodeći partner te Sveučilište Jurja Dobrila u Puli i Grad Korčula. 
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Muzeju grada Šibenika, Javnoj ustanovi u kulturi Hrvatski dom Vukovar i Državnom arhivu u Rijeci osigurano 2 i pol milijuna eura za energetsku obnovu

  14.05.2024.

  Ministarstvo kulture i medija nastavlja osiguravati bespovratna sredstva za nova tri projekta energetske obnove - ukupne vrijednosti 2.526.356,89 eura u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Webinar: Sharing local stories / European Heritage Hub

  10.05.2024.

  Webinar 'Sharing local stories - Digital Transformation in Cultural Heritage' održat će se u petak 17. svibnja od 11 do 12.30, u okviru projekta European Heritage Huba (partneri u projektu: Eurocisties, Europa Nostra, Europeana Foundation). Prijave su u tijeku.
  pročitajte više