Preskočite na glavni sadržaj

culture-info

Pretraživanje po datumu

  povijesna i kulturna baština

  Povrat vrijednih primjeraka antičkih kovanica zaplijenjenih u Talijanskoj Republici

  21.09.2023.

  U Hrvatsku je 21. rujna vraćeno devet vrijednih kovanica koje je u sklopu veće zbirke od više stotina predmeta pokretnog arheološkog materijala talijanska policija zaplijenila na području Toskane prije dvije godine.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine u 2022. godini dodijeljene „Nagrade Vicko Andrić“

  20.09.2023.

  U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je „Nagrade Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine u 2022. godini.
  pročitajte više
  književnost – publicistika, povijesna i kulturna baština

  Hrvatski školski muzej najavljuje predstavljanje monografije i tribinu

  20.09.2023.

  Predstavljanje znanstvene monografije „Hrvatski učiteljski dom“ održat će se u utorak 26. rujna u 12 sati u galeriji muzeja „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu. Nakon predstavljanja uslijedit će tribina na temu „Obnova javnih zgrada u Zagrebu - teškoće i izazovi“.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Predstavljanjem publikacije „Nematerijalna kulturna dobra RH“, izložbom „Tragom hrvatske baštine“ i panel diskusijom obilježena 20. godišnjica Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a

  19.09.2023.

  Uz predstavljanje publikacije Ministarstva kulture i medija 'Nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske', panel diskusiju 'Pogovori o baštini: Izazovi očuvanja nematerijalne kulturne baštine na primjerima tradicijskih pjevanja' te izložbu fotografija 'Tragom hrvatske baštine' autora Marka Gracina u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu obilježena je 20. godišnjica Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. 
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Potpisani ugovori s izrađivačima konzervatorskih podloga i održan kolegij Uprave za zaštitu kulturne baštine s pročelnicama i pročelnicima konzervatorskih odjela

  19.09.2023.

  U velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek potpisala je ugovore s izrađivačima konzervatorskih podloga te sa suradnicima održala kolegij Uprave za  zaštitu kulturne baštine i pročelnicama i pročelnicima konzervatorskih odjela Ministarstva kulture i medija.
  pročitajte više
  muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti, povijesna i kulturna baština

  Tragom hrvatske baštine u Galeriji AMZ

  15.09.2023.

  Otvorenje izložbe fotografija Marka Gracina 'Tragom hrvatske baštine', predstavljanje publikacije Ministarstva kulture i medija RH 'Nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske' i panel 'Pogovor o baštini' održat će se u ponedjeljak 18. rujna s početkom u 18 sati u Galeriji AMZ u Zagrebu.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Osnovana Družba čuvara baštine ''Frankopani''

  14.09.2023.

  Družba čuvara baštine ''Frankopani'' osnovana je u utorak na Trsatskoj gradini u Rijeci, s ciljem promicanja kulturno-povijesnog značenja i baštine dinastije Frankopana, kao velikog povijesnog i turističkog potencijala Hrvatske.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Uručene UNESCO-ove povelje nositeljima nominacije Proslave svetog Tripuna i kola svetog Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj

  13.09.2023.

  Ministrica kulture i medije uručila je u utorak UNESCO-ove povelje nositeljima nominacije Proslave svetog Tripuna i kola svetog Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj koja je uspješno upisana u UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  27. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

  12.09.2023.

  Posjetitelji ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke, koji će u Lepoglavi biti održan od 15. do 17. rujna, imat će priliku vidjeti neke od najljepših primjeraka čipke iz čak 9 europskih zemalja. 
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Obilježavanje stote obljetnice igranja picigina na Bačvicama

  12.09.2023.

  Igranje picigina na Bačvicama izvorna je splitska igre koja je zaštićena kao trajno nematerijalno dobro Republike Hrvatske. '100 godina Picigina na Bačvicama' bit će obilježeno svečanim programom koji će se održati 15. rujna u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Objavljen program Dana europske baštine 2023.

  12.09.2023.

  Dani europske baštine ove godine obilježavaju se na čak pedesetak lokacija s dosada najbogatijim programom, a u ovogodišnjoj središnjoj temi - Živa baština - ključnu ulogu imaju ljudi, pripadnici zajednice koji s ljubavlju skrbe te brižno čuvaju i nesebično prenose nematerijalnu kulturnu baštinu budućim generacijama. 
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  3. nacionalni Topoteka dan u Rijeci

  12.09.2023.

  Nastavno na dosadašnje aktivnosti ICARUS Hrvatska vezane uz promicanje Topoteka platforme u okviru projekta THEY: LIVE, organiziran je treći nacionalni Topoteka dan koji će se održati uživo u Rijeci 19. rujna, u 10 sati. Domaćin susreta će biti Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Rekonstrukcija povijesne bitke za Šibenik

  08.09.2023.

  U spomen na slavni povijesni događaj zbog kojeg su Tvrđave sv. Ivana i Barone izgrađene u samo dva mjeseca, u subotu, 9. rujna, na Tvrđavi sv. Ivana Šibenska gradska straža uprizorit će 'Opsadu Šibenika 1647.', rekonstrukciju povijesne bitke za Šibenik.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Objavljena publikacija 'Nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske'

  07.09.2023.

  U povodu obilježavanja dvadesete godišnjice Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine Ministarstvo kulture i medija objavilo je publikaciju 'Nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske', a od 7. rujna je dostupna ne samo u tiskanom, nego i u digitalnom obliku.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  'Štorije Dioklecijana' u Splitu

  31.08.2023.

  Manifestacija 'Štorije Dioklecijana' predstavlja izuzetno bogat program događanja koji se temelji na povijesti, kulturi i nasljeđu cara Dioklecijana i njegove palače u Splitu. Kroz niz interaktivnih i edukativnih programa, posjetitelji imaju priliku uroniti u svijet antičkog Rima i doživjeti ga na autentičan način.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Festival viteških igara Korčula

  30.08.2023.

  Na otoku Korčuli i ove godine organizira se Festival viteških igara Korčula, manifestacija u kojoj sudjeluju viteška udruženja otoka Korčule koja izvode jedinstvene plesove s mačevima koje datiraju iz ranog sedamnaestog stoljeća.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Ministarstvo kulture i medija donijelo je odluke o financiranju 11 projekata u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava 'Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra'

  29.08.2023.

  Ministarstvo kulture i medija je u razdoblju od 6. srpnja do 28. kolovoza 2023. donijelo pet Odluka o financiranju za jedanaest projekata u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava 'Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra' (kod poziva: NPOO.C6.1.R1-I3.01), ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava 13.818.692,51 eura.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Ispod Starog Grada na Hvaru otkriven bedem grčkog grada Fara

  28.08.2023.

  Najnovija arheološka iskapanja otkrila su ispod Starog Grada na Hvaru dosad nepoznate ostatke gradova iz grčkog i rimskog razdoblja, među kojima je i bedem grčkog grada Fara, a otkriće bi moglo doprinijeti razvoju arheološkog turizma na otoku.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Pišimo glagoljicom i učimo o hrvatskoj kulturnoj baštini

  02.08.2023.

  Knjiga 'Pišimo glagoljicom i učimo o hrvatskoj kulturnoj baštini' autora Renate Burai, Rone Bušljete Kardum i Roberta Šimraka spoj je umjetnosti, hrvatske kulture, njegovanja hrvatskog nacionalnog identiteta i poučavanja.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Nakon pola stoljeća Republici Hrvatskoj vraćen procesijski ophodni križ iz XIV. stoljeća otuđen iz franjevačkog samostana u Zadru

  27.07.2023.

  U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u nazočnosti medija, izvršena je službena primopredaja procesijskog ophodnog križa iz XIV. stoljeća, iznimno vrijednog kulturnog dobra koje je nakon pola stoljeća iz Talijanske Republike vraćen u Republiku Hrvatsku. Restitucija je rezultat koordiniranog djelovanja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva unutarnjih poslova i talijanskih institucija na nacionalnoj i lokalnoj razini.
  pročitajte više