Preskočite na glavni sadržaj

culture-info

Pretraživanje po datumu

  povijesna i kulturna baština

  Obnovljen barokni portal Glavne straže na dubrovačkom trgu Luža

  24.06.2022.

  Zavod za obnovu Dubrovnika proveo je radove na obnovi baroknog portala Glavne straže na trgu Luža. Restauratorski radovi na objektu smještenom između gradskog zvonika i Male Onofrijeve fontane trajali su od 2. svibnja do 15. lipnja.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Predstavljen program 56. Đakovačkih vezova

  21.06.2022.

  Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić predstavio je u utorak program ovogodišnjih, 56. Đakovačkih vezova što se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade održavaju od 17. lipnja do 3. srpnja, a svečano će biti otvoreni 1. srpnja scenskom slikom 'Šokačka sanjarenja'.
  pročitajte više
  kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti, povijesna i kulturna baština

  Festival drvenih kapela Sancta Barbara 2022.

  20.06.2022.

  Festival drvenih kapela Sancta Barbara 2022. održava se od 26. lipnja do 3. srpnja u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Letovanskom Vrhu, Buševcu, Brestu Pokupskom i Cvetković Brdu. Ulaz na sve programe festivala je slobodan, a svi se koncerti prenose uživo...
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Ravnateljica Muzeja vučedolske kulture i nalazišta Vučedol u Bruxellesu preuzela Oznaku Europske baštine

  14.06.2022.

  Na svečanoj dodjeli Oznake europske baštine u Bruxellesu u ime Muzeja vučedolske kulture i nalazišta Vučedol ovo iznimno europsko priznanje primila je ravnateljica muzeja Mirela Hutinec u prisustvu nacionalne koodrdinatorice i ravnateljice Uprave za muzeja, arhive i knjižnice Anuške Deranja Crnokić iz Ministarstva kulture i medija i Jurice Sabola ravnatelja Muzeja Hrvatskoga zagorja.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština, ostalo

  Dani europske baštine 2022. - poziv na suradnju

  13.06.2022.

  Ministarstvo kulture i medija objavilo je Poziv na suradnju u obilježavanju Dana europske baštine 2022. godine u Hrvatskoj. Poziv je upućen svim zainteresiranim kulturnim, društvenim, odgojno-obrazovnim i znanstvenim ustanovama i organizacijama, a rok za prijavu događanja je 2. kolovoza 2022. Ovogodišnje izdanje obilježava se diljem Europe pod zajedničkim naslovom Održivost baštine, a u Hrvatskoj će se održati tijekom rujna i listopada.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Predstavljen projekt tematskog razgleda Zagreba prema secesijskom itinereru

  13.06.2022.

  Muzej za umjetnost i obrt i Društvo turističkih vodiča Zagreba predstavili su 10. lipnja 2022., na Svjetski dan secesije, projekt tematskog razgleda Zagreba s licenciranim vodičem prema secesijskom itinereru koji postaje sastavni dio kulturno-turističke ponude grada Zagreba.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Europski dani arheologije - tri dana za otkrivanje arheologije diljem Hrvatske

  10.06.2022.

  Treći po redu Europski dani arheologije u Hrvatskoj održavaju se od 17. do 19. lipnja. U ta tri dana šesnaest hrvatskih institucija udružilo se i ponudilo niz besplatnih sadržaja kako bi zainteresiranoj publici približilo arheologiju.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Obilazak tvornice Cemex Hrvatska dd. i dviju fresaka slikara Vjekoslava Paraća i Joke Kneževića u Solinu

  07.06.2022.

  Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse/ projekt Motel Trogir u suradnji s tvrtkom Cemex Hrvatska dd organizira posjet tvornici cementa u Solinu, 7. i 9. lipnja. 
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština, obrazovanje – djeca i mladi

  II. Zrinijada u organizaciji Hrvatskog povijesnog muzeja

  06.06.2022.

  U petak, 10. lipnja, od 10 do 16 sati, u Muzeju Međimurja Čakovec održat će se II. Zrinijada – natjecanje učenika hrvatskih osnovnih škola koje baštine Zrinske, u znanju o povijesti obitelji Zrinski.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Tvrđava sv. Ivana od subote otvorena za posjetitelje: Do kraja lipnja ulaz slobodan za sve!

  02.06.2022.

  Nakon svečanosti obilježavanja završetka projekta revitalizacije koja će se održati u petak 3. lipnja, šibenska Tvrđava sv. Ivana u subotu otvara vrata za građane, a do kraja lipnja ulaz na obnovljenu tvrđavu slobodan je za sve posjetitelje!
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština, mediji

  Tribina: Televizijski medij i zaštita kulturne baštine

  24.05.2022.

  Tribina na temu Televizijski medij i zaštita kulturne baštine, u organizaciji Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, održat će se u četvrtak, 26. svibnja, s početkom u 18 sati. 
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Promocija Zbornika seminara Čuvari tradicije

  24.05.2022.

  Promocija Zbornika seminara 'Čuvari tradicije' održat će se u četvrtak 26. svibnja 2022. u Hrvatskom saboru kulture u Zagrebu.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Rt Soline na otoku Korčuli: Nastavljena podmorska arheološka istraživanja potopljenog prapovijesnog naselja

  23.05.2022.

  U organizaciji Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, tijekom svibnja 2022. godine nastavljena su podmorska arheološka istraživanja potopljenog prapovijesnog naselja kod rta Soline na otoku Korčuli, u kojima je kao zamjenik voditelja istraživanja sudjelovao i dr.sc. Domagoj Perkić, viši kustos Dubrovačkih muzeja. 
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  U Puli održan međunarodni kongres podvodne arheologije

  23.05.2022.

  Dvadeset sedmo izdanje međunarodnog kongresa podvodne arheologije 'In Poseidon's Realm' ('U Posejdonovu carstvu') održalo se od 16. do 22. svibnja u Puli, a domaćin manifestacije koju organizira njemačka udruga DEGUWA bio je Arheološki muzej Istre. 
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Na Visu arheološka istraživanja grčkih i rimskih grobova

  19.05.2022.

  Na lokalitetu Vlaška Njiva unutar zaštićene zone antičke Ise na otoku Visu počela su arheološka istraživanja u kojima se ispituje postojanje dodatnih grčkih i rimskih grobova koji su nastali u vremenu od 4. stoljeća prije Krista do kasne antike, doznaje se na Institutu za arheologiju.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Predstavljena obnovljena crkva Sv. Marije od milosti na Dančama

  19.05.2022.

  ​Svečanim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio dubrovački biskup monsinjor Roko Glasnović, proslavljena je obnova Crkve Sv. Marije od milosti koja je sa samostanom i grobljem na Dančama vrednovana kao nacionalno blago zbog svoje neprocjenjive povijesne, religijske i umjetničke vrijednosti, kao svjedočanstvo iznimno razvijene sakralne, zdravstvene i sepulkralne kulture renesansnog Dubrovnika. 
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  700 godina Statuta grada Trogira

  17.05.2022.

  Grad Trogir i Muzej grada Trogira svečano će obilježiti 700 godina prvog Statuta grada Trogira, napisanog 1322. godine. Program obilježavanja će se održati u Galeriji Cate Dujšin Ribar u četvrtak, 19. svibnja 2022. u 19 sati.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  'Konstantin Filozof – sveti Ćiril i njegov lik u zapadnom crkvenom nasljeđu' - predavanje

  13.05.2022.

  Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske, u sklopu ciklusa 'Večeri obljetnica' organizira predavanje dr. sc. Kristijana Kuhara 'Konstantin Filozof – sveti Ćiril i njegov lik u zapadnom crkvenom nasljeđu' koje će se održati u utorak, 17. svibnja, u 19 sati, u Dvorani Jure Petričevića, Strossmayerov trg 4, Zagreb.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Barokna moreška u Zagrebu

  12.05.2022.

  Barokna moreška održat će se u subotu, 14. svibnja s početkom u 16.30 sati, ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Program izvode moreškanti iz KUD-a Moreška iz Korčule i umjetnici iz Hrvatskog baroknog ansambla.
  pročitajte više
  povijesna i kulturna baština

  Znanstveni skup: 580. obljetnica Cresko-osorskog statuta

  09.05.2022.

  Međunarodni znanstveni skup pod nazivom 580. obljetnica Cresko-osorskog statuta održat će se 13. i 14. svibnja u Cresu i u Malom Lošinju.
  pročitajte više