Preskočite na glavni sadržaj

culture-info

mediji

Objavljen Poziv za prijavu projekata za poticanje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) objavilo je Poziv za prijavu projekata za poticanje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj.
pročitajte više
mediji

'Lokalni mediji za bolje društvo'

'Lokalni mediji za bolje društvo' je projekt koji će zajednički provoditi četiri novinarske organizacije u četiri zemlje – Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini – s ciljem izgradnje povjerenja kroz prekograničnu suradnju i zajednički rad na izgradnji jakih i profesionalnih lokalnih medija, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske.
pročitajte više
mediji

In Memoriam - Fernando Soprano

Novinar i muzejski djelatnik Fernando Soprano preminuo je 15. prosinca 2021. u šezdeset devetoj godini života. Bio je jedan od novinara kultnoga riječkoga omladinskog magazina Val, potom Vjesnika pa glavni urednik Studija i dugogodišnji novinar riječkog Novog lista.
pročitajte više
mediji

Natječaj za najbolje novinarske radove u 2021.

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je natječaj za najbolje novinarske radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine. Rok za prijavu je 31. siječnja 2022. godine.
pročitajte više
mediji

Radionica o problematici SLAPP tužbi ujedinila pravnu struku i medijski sektor

Prva stručna radionica o SLAPP problematici – strateškim tužbama protiv javne participacije s kojima se suočava medijski sektor održana je 14. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva kulture i medija kao jedna od aktivnosti Stručne radne skupine okupljene radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi.
pročitajte više
mediji

Julia Friedrichs na Laboratoriju demokracije u Zagrebu

Nagrađivana njemačka novinarka Julia Friedrichs, poznata po svojim djelima i socijalnim reportažama koje tematiziraju nastanak elita, radničku klasu i društvenu nejednakost, 16. prosinca, u 18 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu sudjelovat će na razgovoru pod nazivom 'Siromaštvo − Kako zatvoriti jaz između bogatih i siromašnih?' s poznatom hrvatskom novinarkom Ivanom Dragičević.
pročitajte više
mediji

Radionica o stanju LGBTIQ prava u Hrvatskoj i dobrim medijskim praksama

Radionica o pregledu stanja LGBTIQ prava u Hrvatskoj, modelima izvještavanja o LGBTIQ temama i dobrim medijskim praksama namijenjena novinarima/novinarkama održat će se 17. prosinca 2021. u Zagrebu.
pročitajte više
mediji

Festival novinarstva 'Media In Time' u Vukovaru i Vinkovcima

U organizaciji Udruge za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+ Vinkovci u petak i subotu, 26. i 27. studenog, u Vinkovcima i Vukovaru održat će se 2. Media In Time festival novinarstva na temu 'Žene, mediji i (ne)moć'.
pročitajte više
mediji

Etičnost i kulturni pluralizam u hrvatskom obrazovnom sustavu i hrvatskom medijskom prostoru u prikazivanju holokausta i stradanja

Edukacijski seminar održat će se 22. studenog u organizaciji Centra tolerancije, a namijenjen je medijskim djelatnicima te nastavnicima i profesorima u školama i na fakultetima. Prijenos predavanja moći će se pratiti uživo na mrežnoj i Facebook stranici Centra tolerancije.
pročitajte više
mediji

Sućut ministrice u povodu odlaska novinarke i urednice Hrvatskoga radija, Radio Dubrovnika Adriane Tomašić

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska novinarke i urednice Hrvatskoga radija, Radio Dubrovnika Adriane Tomašić.
pročitajte više
mediji

KLFM Radio dani 2021.

KLFM - radio u zajednici od 8. do 13. studenoga 2021. u Splitu organizira KLFM Radio dane. Manifestacija će obuhvatiti četvrto izdanje Radio škole, diskurzivni, glazbeni i koncertni program te otvoreni dan radija KLFM. Program je besplatan i otvoren za sve zainteresirane.
 
pročitajte više
mediji

Reporterka Radio Sljemena Radaljac Krušlin nagrađena na festivalu u New Yorku

Novinarka, urednica i voditeljica Radio Sljemena Ivana Radaljac Krušlin nagrađena je u srijedu, 13. listopada, brončanim mikrofonom na festivalu u New Yorku u kategoriji dokumentarnih reportaža iz zdravstva za naslov 'COVID bolnica Dubrava'.
pročitajte više
mediji

Hrvatskom radijskom dokumentarcu srebrni mikrofon u New Yorku

Dokumentarna drama Hrvatskog radija 'Dan kojega neću za cijeli život zaboraviti' autora Đina Đivanovića osvojila je drugu nagradu 'Srebrni mikrofon' na Festivalu u New Yorku, koji se u radiofonijskim krugovima smatra najvažnijim događajem te vrste u svijetu.
pročitajte više
mediji

Hrvatska domaćin ovogodišnje skupštine Europske federacije novinara

Velikim pljeskom novinarima Mariji Ressa i Dmitriju Muratovu, dobitnicima ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za njihovu hrabru borbu za slobodu medija u Filipinima i Rusiji otvorena je ovogodišnja skupština Europske federacije novinara (European Federation of Journalists Annual Meeting 2021) koja se ove godine održava u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske.
pročitajte više
mediji

Okrugli stol: 'Ranjive skupine u društvu i medijima'

U povodu 20. broja priloga časopisa Vijenac - 'Inkluzija', 6. listopada 2021., u Matici hrvatskoj će se održati predstavljanje dosadašnjih rezultata projekta 'Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca' i okrugli stol 'Ranjive skupine u društvu i medijima – sinergija kulturnih i socijalnih politika za društvo'.
pročitajte više
mediji

Održan okrugli stol o problematici SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor

U  organizaciji Ministarstva kulture i medija, 28. rujna održana je rasprava o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije s kojima se suočava medijski sektor.
pročitajte više
mediji

Gotovo 4 milijuna eura EU-a za prijedloge u području slobode medija i istraživačkog novinarstva

Temeljem Preporuke o povećanju sigurnosti novinara i drugih medijskih djelatnika, Europska komisija je objavila novi poziv na podnošenje prijedloga u području slobode medija i istraživačkog novinarstva, u okviru kojeg je dostupno gotovo 4 milijuna eura financijskih sredstava EU-a.
pročitajte više
mediji

Osmo izdanje NEM Dubrovnik 2021. okupilo predvodnike svjetske i europske TV i filmske industrije

Predstavnici audiovizualne industrije ponovno su se okupili u Dubrovniku na New Europe Marketu – jednom od najvećih događanja televizijske i filmske industrije u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Cilj konferencije je razmjena iskustava i dobrih praksi stvaranja sadržaja i razvoja novih distribucijskih kanala, povećanje ulaganja u TV i filmsku industriju te povezivanje s potencijalnim partnerima  i investitorima.
pročitajte više
mediji

13. Kulturpunktova novinarska školica

Kulturpunktova novinarska školica – Svijet umjetnosti besplatan je, jednosemestralni edukacijski program za mlade od 16 do 30 godina koji žele usvojiti temeljna znanja i vještine u poljima suvremenih kulturnih, umjetničkih i medijskih praksi. Trinaesti ciklus Školice počinje 4. listopada 2021. i traje do veljače 2022. godine. Rok za prijave je 20. rujna!
pročitajte više
mediji

Dvije emisije HRA u programu festivala Prix Europa 2021

Od prijavljenih 684 programa u kategorijama digitalnih medija, radija i televizije, nakon predselekcije koju je ostvario tim neovisnih eksperata, u završnu konkurenciju festivala Prix Europa 2021, koji se održava u Potsdamu od 10. do 15. listopada, uvršteno je 209 emisija iz 26 zemalja. Među njima su i dvije emisije nastale u produkciji Hrvatskoga radija.
pročitajte više