Preskočite na glavni sadržaj

culture-info

književnost – publicistika

'Porijeklo' Amina Maaloufa u izdanju Naklade Ljevak

Naklada Ljevak objavila je roman 'Porijeklo' Amina Maaloufa, remek-djelo jednog od najutjecajnijih pisaca arapskog svijeta i francuske književnosti u prijevodu Ivane Šojat.
pročitajte više
književnost – publicistika

Pjesnikinja Božica Jelušić dobitnica Nagrade 'Zvane Črnja'

Ugledna pjesnikinja Božica Jelušić, autorica knjige 'Kajogledi, vnebogledi' u izdanju Podravsko-Prigorskog ogranka DHK, pod uredništvom Darka Pernjaka, dobitnica je književne Nagrade' Zvane Črnja' za najbolju hrvatsku knjigu eseja.
pročitajte više
obrazovanje – djeca i mladi

Online radionice o ‘gaming’ industriji

Novi ciklus online radionica namijenjenih mladima od 18 do 25 godina u okviru projekta 'Slikom do smisla', započinje 29. listopada 2021. Sudjelovanje je besplatno, a prijave su u tijeku!
pročitajte više
književnost – publicistika

Drugi dio Artlessovog čitateljskog kultivatora

Artlessov čitateljski kultivator je inovativni projekt poticanja čitanja i razvoja čitateljske publike kroz povezivanje različitih umjetničkih područja i promociju umjetničkih radova povezanih s knjigama hrvatskih autora te organizaciju participativnih radionica. U drugom dijelu projekta održat će se online tribina s Klasjom Habjan i Ninom Bajsić (28. listopada), uz radionicu čitanja i pisanja poezije (26. listopada) i online radionicu ilustracije za srednjoškolce i studente (30. listopada).
pročitajte više
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti

Izložba slika studenata ALU

Otvorenje popratnog dijela 6. Bijenala slikarstva - izložbe radova studenata Slikarskog i nastavničkog odsjeka ALU-smjer slikarstvo, održava se 25. listopada 2021. u galeriji Šira.
pročitajte više
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti

Izložba Marka Pogačnika u Labinu

Samostalna izložba slovenskog umjetnika Marka Pogačnika pod nazivom 'Istra i zmaj' održava se od 23. listopada 2021. u galeriji DKC-a 'Lamparna' u Labinu.
pročitajte više
povijesna i kulturna baština

'Djetinjstvo i starost kroz povijest s osvrtom na djecu i starije u glagoljaškoj kulturi i civilizaciji' - predavanje

Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske poziva ljubitelje hrvatske kulturne baštine na predavanje prof. dr. sc. Slavice Dodig 'Djetinjstvo i starost kroz povijest s osvrtom na djecu i starije u glagoljaškoj kulturi i civilizaciji', koje će se održati u utorak, 26. listopada, u 18 sati, u Dvorani Jure Petričevića u Matici hrvatskoj u Zagrebu.
pročitajte više
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti

'U potrazi za djelima Ivana Rendića' na riječkom Korzu

Izložba postera/fotografija Ingrid Jerković 'U potrazi za djelima Ivana Rendića' bit će postavljena od 26. listopada do 2. studenoga 2021. ispred Gradske vijećnice na Korzu.
pročitajte više
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti

Retrospektiva Alejandra Gonzáleza Iñárritua u kinu 'Tuškanac'

Zagrebačka publika od 25. do 30. listopada moći će na velikom platnu kina 'Tuškanac' pogledati retrospektivu meksičkog autora, redatelja, scenarista i producenta Alejandra Gonzáleza Iñárritua.
pročitajte više
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti

Izložba 'Umjetnost približavanja'

Izložba 'Umjetnost približavanja' održava se od 25. listopada do 15. studenoga 2021. u Zagrebu, SKD Prosvjeta, u okviru manifestacije Dani srpske kulture.  
pročitajte više
kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti, književnost – publicistika

Predstavljanje 'Povijesti hrvatskog kazališta' Nikole Batušića u Splitu

Drugo izdanje knjige 'Povijest hrvatskog kazališta' bit će predstavljeno u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu, 23. listopada, s početkom u 11 sati. Predstavljanje ovog dragocjenog teatrološkog djela, objavljenog u izdanju Hrvatskog centra ITI (Međunarodnog kazališnog instituta), zbiva se u sklopu 31. Marulićevih dana. Knjigu će predstaviti dr. sc. Višnja Kačić Rogošić i predsjednica Centra Željka Turčinović. Ulaz je slobodan!
pročitajte više
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti

Tjedan češkog filma u riječkom Art-kinu

Riječkoj publici omiljeni Tjedan češkog filma u ovogodišnjem izdanju od 26. do 30. listopada u Art-kino donosi pet recentnih čeških filmova, a program se provodi u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu.
pročitajte više
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti

5. izdanje Svjetskog dana audiovizualne baštine

Zbog važnosti očuvanja audiovizualne baštine za sljedeće naraštaje, Kino mreža će u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom od 27. do 31. listopada po peti put održati program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO.
pročitajte više
kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti

Predstavljanje monografije o Mirjani Bohanec Vidović u Zagrebu

Predstavljanje monografije 'Mirjana Bohanec Vidović – hrvatska operna prvakinja, diplomatkinja i filmska glumica', nakladnika Tonimir d.o.o. i sunakladnika Ogranka Matice hrvatske Varaždin i HNK u Varaždinu, održat će se u nedjelju, 24. listopada 2021. u 11 sati, u foajeu zagrebačkog HNK-a.
pročitajte više
književnost – publicistika

Novi dvobroj časopisa 'Tvrđa'

Iz tiska je izašao novi dvobroj časopisa Tvrđa (1-2/2021) - časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti, u izdanju Hrvatskog društva pisaca.
pročitajte više
obrazovanje – djeca i mladi

Radionice Školskog - Školski muzej dolazi k vama!

Hrvatski školski muzej u okviru svoje pedagoške djelatnosti nudi muzejsko-pedagoške radionice koje upoznaju polaznike s izgledom i životom nekadašnjih pučkih škola. 
pročitajte više
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti

Besplatni webinari filmskog pisanja za treću dob

U sklopu projekta Kulturiraj se online, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a u organizaciji umjetničke udruge Binocular teatar, početkom studenog započinje program besplatnih intenzivnih filmskih webinara koji su namijenjeni svim građanima 54+ koje zanima sedma umjetnost, a koje će voditi hrvatski redatelj Arsen Anton Ostojić.
pročitajte više
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti

VI. Bijenale slikarstva i gostujuća izložba Dubliners

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika, popularnom Meštrovićevom paviljonu, od 21. listopada do 5. prosinca 2021. održava se šesto izdanje Bijenala slikarstva i gostujuće izložbe irskih umjetnika Dubliners.
pročitajte više
ostalo

Europski parlament usvojio izvješća o položaju umjetnika i oporavku kulture u EU te o europskim medijima u digitalnom desetljeću

Europski parlament je 20. listopada 2021. usvojio Rezoluciju o položaju umjetnika i oporavku kulture u EU-u (2020/2261(INI) u kojoj se prepoznaje ključna uloga kulture i umjetnosti u promicanju kulturne raznolikosti, poticanju uključivih društava i borbi protiv svih oblika diskriminacije.
pročitajte više
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti

Muzej krapinskih neandertalaca s Nalazištem Hušnjakovo osvojio prestižnu nagradu Europske mreže kulturnog turizma (ECTN Awards 2021.)

Muzej krapinskih neandertalaca s Nalazištem Hušnjakovo osvojio je prestižnu nagradu Europske mreže kulturnog turizma (European Cultural Tourism Network) – ECTN Awards 2021., u kategoriji Arheološka nalazišta i muzeji kao atrakcije kulturnog turizma (Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions). 
pročitajte više