natječaj

Poziv za izlaganje na međunarodnoj konferenciji 'Izvan dokumentarnog'


prijava: 15.05.2017.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17

Međunarodni festival fotografije Organ Vida objavljuje poziv za izlaganje na međunarodnoj konferenciji 'Izvan dokumentarnog'. Pozivaju se istraživači, znanstvenici, umjetnici, fotografi i ostali da prijave izlaganja na diskurzivnom dijelu programa. Rok za prijave je 15. svibnja.

Budući da pojam Novog građanina kao tematsku okosnicu devetog Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida osim kroz fotografiju želimo propitati i diskurzivno, ove godine po prvi puta uvodimo objedinjeni diskurzivni program pod nazivom “Izvan dokumentarnog” (“Beyond the Documentary”).

Promišljamo kolektivne i individualne zadaće i odgovornosti onih koji stvaraju slike, ali i onih koji slike promatraju. Zanima nas gledište koje “izvan dokumentarnog” prepoznaje uzroke i posljedice nastanka i predstavljanja slike, koje se distancira od iluzije o mimetičnsti slike i fokusira na nemogućnosti reprezentacije slike, koje je inovativno i emancipirano, u dosluhu s vremenom, po potrebi konfliktno i ambivalentno.

Postavljamo pitanje dosega i značaja “etičkog obrata” i “etički dobre umjetnosti” (Ranciere) koja pomiče granice predstavljivog, ali se jednako tako i odriče vizualnosti kada je suočena s nemogućnošću reprezentacije. Na sličan način promatramo i dokumentarno koje se danas rastače na slojevitost post-dokumentarnog što između ostalog može podrazumijevati i novu formu etičnosti reprezentacije, dijalogiziranje između političkog i umjetničkog/estetskog, transformaciju u diskurzivno, multidisciplinarno, angažirano i slojevito.

Novi oblici vizualne komunikacije opovrgavaju vjerodostojnost dokumentarnog, propituju reprezentaciju kao čin jednosmjernog produciranja vizualnog te prihvaćaju uzvraćeni pogled. Želimo osvijestiti pojam, forme i dosege novog dokumentarnog te paralelno promotriti kako takav vizualni obrat rafinira i transformira pozicije i pogled gledatelja kojemu se obraća.

Pozivamo sve istraživače, znanstvenike, umjetnike, fotografe i ostale da prijave izlaganja na diskurzivnom dijelu programa devetog Organa Vida. Zanimaju nas proširene izlagačke forme, istraživački radovi, umjetnički radovi, osvrti i prezentacije.

Diskurzivni program odvijat će se u Muzeju suvremene umjetnosti 9. rujna 2017. Rok za prijavu sažetaka (do 300 riječi) je 15. svibnja 2017. do ponoći.

Prijave se mogu poslati na e-mail adresu: conference@organvida.com. Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite nam se putem e-mail adrese: info@organvida.com.

Kontakt
Fotografska udruga ORGAN VIDA
Selska 68, 10 000 Zagreb
Međunarodni festival fotografije ORGAN VIDA
www.organvida.com
099 24 55 558
info@organvida.com

(M.K., 04.05.2017)