Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren natječaj za 22. Festival prvih (Rok: 1.6.2024.)

Umjetnička organizacija Studio Artless raspisala je pozivni natječaj za inovativne, kritičke i participativne umjetničke radove i projekte povezane s temom ovogodišnjeg 22. Festivala prvih: Gubitak/Tugovanje.
vrijeme: 25.04.2024. - 01.06.2024.
url: http://www.studio-artless.hr

Radovi na zadanu temu mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju, pod uvjetom da autor/-ica u tome mediju radi po prvi put. Izvan konkurencije, prihvaćaju se i radovi povezani s temom u mediju u kojem su autori već radili. Natječaj je otvoren do 1. lipnja 2024. Prijave s opisom rada, kratkom biografijom autora/-ice i kontaktom pošaljite na festivalprvih@gmail.com.
 
Izložba Festivala prvih održat će se u Galeriji Događanja, u KNAPu - Centru kulture na Peščenici, u Zagrebu, početkom listopada 2024.
 
Osim odabira pristiglih radova pristiglih za izložbu, u Galeriji Događanja organiziramo i diskurzivni program povezan s temom te umjetničke radionice s participacijom publike.
 
Središnja tema 22. Festivala prvih je Gubitak/Tugovanje
 
Antropologinja Joan Halifax, govori o pet velikih područja povezanih s gubitcima: gubitku voljene osobe, identiteta ili statusa, gubitku odnosa, mjesta ili stvari i sposobnosti. Takve neizbježne pojave slijedi reakcija - tugovanje/žalovanje, kao univerzalno životno iskustvo povezano s doživljajem stvarnog gubitka. Paradoksalno jest što gubitak može biti i imaginaran, izmišljen, a jednako bolan. Prije konačnog prihvaćanja, švicarska psihijatrica Elisabeth Kübler Ross u knjizi O smrti i umiranju (1969.) razlikuje još četiri faze žalovanja:  poricanje, ljutnju, cjenkanje i depresiju. Svaka od faza specifičan je način nošenja s gubitkom, a sposobnost žalovanja i zaokruživanje tog psihološkog procesa, između ostalog, govore o zdravlju pojednica, i društva, te sprečavaju proces generacijskog „prijenosa“ traume na iduću generaciju. Procesi tugovanja duboko su povezani s kulturološkim okvirom koje u velikoj mjeri određuje društveno prihvatljive načine tugovanja. Proces tugovanja može se razriješiti i na pozitivan način, te donijeti i povećano suosjećanje, razumijevanje i duboki osjećaj ljudskosti.

***
Festival prvih svake godine proglašava središnju temu. Odgovarajući svojim radovima na zadanu temu na FP se prijavljuju oni koji žele govoriti kritički, uz uvjet da debitiraju u kategoriji/mediju u kojem ostvaruju rad. Ovakva inovativna koncepcija povezivanja aktualne društvene teme s poticanjem novih radova na nepoznatom terenu, prema mišljenju povjesničara umjetnosti i teoretičara dizajna dr. sc. Feđe Vukića, Festival prvih čini najneobičnijim i najeksperimentalnijim mjestom hrvatske kulture.

izvor