izložba

Serija izložbi 'Janje moje malo' posvećena M. Stilinoviću


vrijeme: 04.11.2016. - 08.05.2017.
mjesto: Zagreb

Serija izložbi 'Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)' u organizaciji kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW i u suradnji s Kathrin Rhomberg u narednih će sedam mjeseci (04/11/2016.  – 08/05/2017.) u šest programskih epizoda predstaviti radove iz bečke umjetničke zbirke 'Kontakt' s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji je interpretiraju i kritički preispituju.

Zbirka Kontakt utemeljena je 2004. godine i danas uključuje kapitalne radove mnogih najprominentnijih umjetnika Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope od 1960-ih godina naovamo. Izložbe će se događati u više manjih umjetničkih prostora – u ateljeima umjetnika, privatnim stanovima i na drugim lokacijama povezanim s umjetničkom produkcijom i širim kulturnim krajolikom Zagreba.
 
Projekt Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) posvećen je ovog ljeta preminulom hrvatskom konceptualnom umjetniku Mladenu Stilinoviću (1947. – 2016.), i naslovljen je prema njegovom radu iz 1993. godine. U sklopu vikenda otvorenja, u subotu 5. studenog u 12.00 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih bit će održano i sjećanje na Mladena Stilinovića pod naslovom Juriš kolači. U želji da sjećanje na umjetnika protekne u vedrom i kolaborativnom duhu, pozvano je pedesetak sudionika koji će u ograničenom trajanju do 3 minute pokazati i reinterpretirati neke od njegovih radova, ispričati vlastita sjećanja i zajedničke anegdote ili ga se sjetiti putem performansa i vizualnih priloga. Među sudionicima se ističu brojni pripadnici domaće i međunarodne kulturne scene, primjerice Boris Buden, René Block, Dalibor Martinis, Vlado Martek, Zdenka Badovinac, Kathrin Rhomberg, Ruth Noack, Branka Stipančić, Adam Szymczyk, Goran Trbuljak i mnogi drugi.
 
Sam vikend otvorenja počinje u petak 4. studenog u 18.00 sati na adresi Savska 1 otvorenjem arhiva Sanje Iveković Privatni Dokumenti. Javnosti će po prvi put bio omogućen uvid u različitu dokumentaciju i materijale iz ateljea Sanje Iveković koji otkrivaju složene faze istraživanja i pripreme za realizaciju njezinih projekata. Izbor uključuje bilješke, skice, liste dijaloga vezane uz njene video radove, feminističku biblioteku, fotografije iz privatnih albuma vezane uz aktivističku i feminističku scenu te raznu dokumentaciju za nerealizirane projekte kao i za recentne prijedloge za razne spomenike. Večer se nastavlja u istoj ulici, na broju 25, u Galeriji SC gdje će se u 19.30 otvoriti izložba austrijske umjetnice koja djeluje u mediju filma i fotografije Friedl Kubelke FK – Friedl Kubelka. One Is Not Enough. Program otvorenja popratit će filmske projekcije, dijaprojekcije i razgovor s umjetnicom u 20h. Pored dvanaest kratkih filmova, projicirat će se dijapozitivi s portretima nezavisnih filmaša poput Jacka Smitha, Paula Sharitsa, Brucea Connera, Michaela Snowa, Jonasa Mekasa, Stana Brakhagea te će se izložiti rijetko viđene serije fotografija.
 
Subotnji program prve epizode počinje razgovorom sa članovima umjetničkog odbora zbirke Kontakt Silviom Eiblmayr, Georgom Schöllhammerom, Brankom Stipančić, Adamom Szymczyk i Jiříjem Ševčíkom. Razgovor će moderirati Ana Janevski, povjesničarka umjetnosti i kustosica u Odjelu za medije i performans u Muzeju moderne umjetnosti (MoMa) u New Yorku.
 
U Galeriji Miroslav Kraljević istog se dana otvara izložba Nine Gojić Mnogolog za poslije koja ispituje mogućnosti stvaranja novih sustava na kulturnoj sceni te modele udruživanja i solidarnosti među kulturnim radnicima. Od 20h bit će otvorene izložbe u Galeriji Nova i stanu Softić. Veliki broj radova izloženih u Galeriji Nova naznačuju neke od tema budućih epizoda: pitanja reprezentacije, istraživanja seksualnosti, interesa za javni prostor i njegove granice i prepreke, feminističke prakse, uvjete umjetničke produkcije i distribucije. Izložba uključuje i radove brojnih hrvatskih konceptualnih umjetnika poput Tomislava Gotovca, Sanje Iveković, Vlade Marteka, Dalibora Martinisa, Gorana Petercola i Mladena Stilinovića.
 
Tijekom cijelog trajanja projekta izložbe će se održavati u privatnom stanu Softić, u prolazu nebodera na glavnom gradskom trgu, podsjećajući na privatne ambijente u kojima su mnogi radovi iz zbirke nastajali ili bili izlagani. U prvoj epizodi je zadržana atmosfera stana iz nekog drugog vremena, dok su u njemu pokazani radovi koji tematiziraju pitanja smrti, ekonomije, revolucije i ljudskih prava u tenziji s onima koji podsjećaju na rutinu i zamor građanskog života.
 
Prva od šest epizoda serije izložbi Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) trajat će od 4. studenog do 10. prosinca 2016. u prostorima Studija Sanje Iveković, Galerije SC, Galerije Miroslav Kraljević, stana Softić, Galerije Nova i Bookse.
 
Umjetnici koji sudjeluju u  prvoj epizodi: Halil Altindere, Heimrad Bäcker, Mária Bartuszová, Geta Brătescu, Dimitrije Bašičević Mangelos, Stano Filko, Oliver Frljić, Ivan Ladislav Galeta, Marcus Geiger, Nina Gojić, Tomislav Gotovac, Ion Grigorescu, Sanja Iveković, Běla Kolářová, Július Koller, Ivan Kožarić, Edward Krasiński, Friedl Kubelka, KwieKulik, Katalin Ladik, Dezső Magyar, Karel Malich, Vlado Martek, Dalibor Martinis, Dora Maurer, Jan Mlčoch, Paul Neagu, Roman Ondák, Goran Petercol, Susan Philipsz, Hans Scheirl, Mladen Stilinović, Petr Štembera, Slaven Tolj, Goran Trbuljak, Wu Tsang…
 
Prva epizoda 04/11 – 10/12/2016.
 
Petak, 04/11/2016.
18h otvorenje arhiva Sanje Iveković Privatni Dokumenti
Studio Sanja Iveković, Savska 1
19:30h otvorenje Friedl Kubelka FK – Friedl Kubelka. One Is Not Enough
uz projekciju filmova i razgovor s autoricom
kustosi: Dietmar Schwärzler, tim Galerije SC i Festival 25 FPS
Galerija SC, Savska 25
Subota, 05/11/2016.
10:30h razgovor s umjetničkim odborom zbirke Kontakt: Silvia Eiblmayr, Georg Schöllhammer, Branka Stipančić, Adam Szymczyk i Jiří Ševčík
moderatorica Ana Janevski
DAZ, Trg Bana Jelačića 3/1
12h Juriš kolači – sjećanje na Mladena Stilinovića
ZKM, Teslina 7
 
18h otvorenje i performans Nina Gojić Mnogolog za poslije
kustosice Galerija MK tim: Ana Kovačić, Sanja Sekelj, Lea Vene
Galerija MK, Šubićeva 25
 
20 do 22h otvorenje Galerija Nova i stan Softić
Galerija Nova, Teslina 7
Stan Softić, Gajeva 2/6
Július Koller Kontakt (Antihappening)
Izlog Bookse, Martićeva 14d
Nedjelja, 06/11/2016.
19h performans Olivera Frljića Šaptajuća povijest
polazak iz Galerije Nova, Teslina 7
 
Projekt Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) realiziran je uz podršku Erste Foundation. Projekt su dodatno podržali Austrijski kulturni forum Zagreb, Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Trust for Mutual Understanding i Zaklada Kultura Nova.
 

(R.P.B., 02.11.2016)