predavanje, tribina

ZKM-ova teatrološka tribina 'Čitanje kazališta': Mladež bez Boga


vrijeme: 21.01.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

Ususret premijeri  predstave 'Mladež bez Boga' (koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih, Montažstroja i ADU), u ponedjeljak, 21. siječnja, u 19 sati, u dvorani Polanec održat će se ZKM-ovu teatrološka tribina 'Čitanje kazališta'.
 

Gosti ZKM-ove tribine su:

dr.sc.Boris Jokić /Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, najpoznatiji zagovornik cjelovite kurikularne reforme i promjene obrazovnog sustava

dr.sc.Milka Car /Odsjek za germanistiku, FFZG

dr.sc.Tomislav Brlek / Odsjek za komparativnu književnost, FFZG

autor i voditelj: Srđan Sandić

 

Premijera 20.veljače 2019.

Ödön von Horváth: Mladež bez Boga

redatelj: Borut Šeparović / dramatizacija: Ivana Vuković, Borut Šeparović

koprodukcija: ZKM, Montažstroj i ADU

 

'Mladež bez Boga' odmah se nakon objavljivanja razvila u jednu od najvažnijih knjiga u kanonu antiratnih romana koji kritiziraju nacizam. Ödön von Horváth uspio je prikazati nastanak fašističkog čovjeka, odnosno uputiti na društvene snage iz kojih nastaje takav tip čovjeka. Mladež bez boga priča je o obrazovanju koje postaje političkom robom, o ideologijama utkanim u obrazovanje, o načinu na koji trgujemo vrijednosnim sustavom mladih radi političkih ciljeva. Mladi se psihološki i fizički pripremaju za rat. Školski program, masovni mediji i povodljivi roditelji u mlade glave utiskuju novi duh – pun rasne mržnje, surovosti, agresije. Mladež bez boga mladež je bez građanske hrabrosti, egoistična, ravnodušna i bezdušna, mladež koja raste u jezivoj hladnoći. Ali Ödön von Horváth poručuje nam da dobro također može pobijediti, i to samo kada se ljudi prestanu bojati zla. Što nas roman Mladež bez boga može poučiti danas, 2019. u Hrvatskoj? Što nam govori u kontekstu zaustavljene obrazovne reforme, ideoloških podjela i dnevnopolitičkog trgovanja školstvom? Pita li se itko o utjecaju tih procesa na vrijednosne sustave mladih? Kao društvo moramo donijeti odluku o budućnosti naše djece i našega društva, jer djeca će i mladi preuzeti društvo u svakom smislu.

 

Glume: Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Ivana Gulin, Ugo Korani, Ivan Pašalić, Bernard Tomić, Rakan Rushaidat.

 

(R.P.B., 18.01.2019)

Tagovi: zkm, kazalište