Preskočite na glavni sadržaj

Izložba podrške u devastiranoj tvornici Dalmacijavina

U devastiranoj tvornici Dalmacijavina u splitskoj trajektnoj luci, u petak, 30. ožujka, otvorena je izložba kojom su brojni hrvatski umjetnici dali podršku i skrenuli pozornost na problematične slučajeve privatizacije ili stečajeva u Hrvatskoj. Na izložbu se odazvao veliki broj suvremenih umjetnika.
vrijeme: 30.03.2012.
mjesto: Split
Izložba je održana u sklopu tribine 'Mreža solidarnosti' na kojoj su se okupili radnici i predstavnici Dalmacijavina, Škvera, Jadrankamena, Uzora, Adriachema i drugih poduzeća pod stačajem, likvidacijom, neizvjesnom privatizacijom ili u kojima nema plaća, a govorilo se o o mogućnosti pružanja ozbiljnijeg otpora daljnjem uništavanju tih firmi i otpuštanju radnika.

Gost tribine bio je i Branko Cerovac, povjesničar umjetnosti iz Rijeke koji je podržao ideju da se kroz izložbu suvremene umjetnosti osvijetle problemi radnika, naglasio je potrebu i buduće suradnje ranika i umjetnika a večernje okupljanje nazvao bljeskom i početkom otpora. Sama izložba, koju se moglo razgledati nakon tribine, smještena je u ostacima nekad impresivnog pogona Dalmacijavina, danas krcatog smeća.

Među ostacima nekadašnje ambalaže, željezarijom i slomljenim staklom raspoređeni su izlošci, interesantni i pojedinačno, ali još impresivniji kao cjelina.

U šetnji razrušenom tvornicom na čijem ulazu transparent upozorava da se 'ulaskom preuzima dio odgovornosti', posjetitelje su ironično dočekali zvuci 'Ode radosti' i uporna zveka kovanica.

 
Naljepnica na boci narančade 'Pipi' izmijenjena je u 'Zdipi', a na praznim bocama prošeka našao se Munchov 'Krik' Jedna pokrajnja prostorija puna otpada označena je upozorenjem 'Nezaposlenima ulaz zabranjen', uz zidove su položene uokvirene fotografije vila i bazena a jedan plakat proziva novu ministricu okoliša zbog namjere da smanji cijenu plastične ambalaže od koje neki žive.

U mučnom ambijentu dominira video na kojem se vijori hrvatska zastava, tu je i impresivan portret Miše Kovača sa stihovima 'odvezane sve su barke i brodovi s tvoje rive', a iza Miše plove brodovi s imenima propalih tvornica. Prilično buntovan i duhovit izložak načinjen je od boca 'Pipija' u kojima su molotovljevi kokteli.
 
Odaziv umjetnika bio je odličan, radove su načinili Božidar Jelenić, Vanja Pagar, Ivan Listeš, Marija Dujmović Kondres, Josip Pino Ivančić, Marko Marković, Marko Borota, Gildo Bavčević, Ana Bošković Freund, Damir Čargonja Čarli, Ana Zubak, Petar Čakulović, Igor Zovko, Antej, Petar Grimani, Franko Bušić, Milan Brkić, Rino Efendić, Lana Cavar, Goran Zubak, Predrag Golub, Adria Art Annale, Branimir Lazanja, Igor Grubić, MASA, Nikša Ćorović, Jelena Sokić, Nina Jurić, Hrvoje Zuanić, Marija Barkiđija, Davor Stipan, DADAnti, Bruna Tomšić, Maria Marta Radman i drugi.

Okupljanje radnika pred zgradom Dalmacijavina sagrađene davne 1959. Godine održala se za subotu u podne, a sama izložba ostat će otvorena tjedan dana.
Izvor: Slobodna Dalmacija