Preskočite na glavni sadržaj

FSK od 2. do 8. rujna s najvećim brojem i najzanimljivijim gostima do sad

Šesti Festival svjetske književnosti (FSK) održat će se u Zagrebu i Splitu od 2. do 8. rujna, ove godine s najvećim brojem i najzanimljivijim gostima do sad, među kojima su u četvrtak u Zagrebu najavljeni francuska književna zvijezda Frédéric Beigbeder, Šveđanin Jonas Hassen Khemiri, Bookerovac Richard Flanagan, dobitnik Man Booker Internationala David Grossman, te ovogodišnja dobitnica te nagrade, poljska književnica Olga Tokarczuk.
vrijeme: 02.09.2018.
mjesto: Zagreb / Split
url: https://fsk.hr/
 

Programski direktor i glavni urednik organizatora, nakladničke kuće Fraktura Seid Serdarević istaknuo je na konferenciji za novinare kako, za razliku od tri prethodna izdanja, festival ovaj puta nema zemlju u fokusu, ali zato ima možda najzanimljivije goste do sad.

Tijekom svih godina održavanja festival se profilirao ne samo izborom gostiju i brojem programa već i posjećenošću koja premašuje 90 posto među najvažnije književne festivale koji se održavaju u Hrvatskoj i širem okružju, rekao je Serdarević, a ove godine predstavit će, po šesti put u Zagrebu i treći u Splitu, "veličanstvene" goste iz svih krajeva svijeta: "Do sada je potvrđen najveći broj gostiju i programa, njih stotinjak iz 17 zemalja – od Australije, preko Europe i Afrike do Južne Amerike – koji će sudjelovati u pedesetak programa".

"Uz književnike i moderatore sudjeluju, kao i uvijek, likovni umjetnici i glazbenici; oni će u desetak dana početkom rujna posjetiti Hrvatsku i biti u međusobnom dijalogu, te će predstaviti svoja djela hrvatskoj publici", dodao je Serdarević.

Najpoznatiji nagrađivani suvremeni svjetski prozaici i pjesnici

Festivalski program otvorit će u nedjelju 2. rujna u Kinu Europi gošća iz Poljske, slavna književnica i ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker International Olga Tokarczuk, koja će govoriti o svojoj najvažnijoj knjizi, monumentalnom romanu "Knjige Jakubove", koja će za desetak dana izaći u prijevodu Mladena Martića i izdanju Frakture.

Šesti FSK ugostit će još jednog dobitnika prestižnog Man Booker Internationala, Izraelca Davida Grossmana, "jednog od najpoznatijih svjetskih pisaca u stalnoj kandidaturi za Nobelovu nagradu", kao i dobitnika Man Bookera, australskog književnika Richarda Flanagana.

Serdarević je najavio i jednu od najvećih francuskih književnih zvijezda Frédérica Beigbedera, pa jednog od najpopularnijih pisaca skandinavskih književnosti "a da ne piše krimi romane", Šveđanina Jonasa Hassena Khemirija. Predstavit će se i najvažniji portugalski autor srednje generacije José Luís Peixoto, koji će govoriti o iskustvima u posjetima Sjevernoj Koreji gdje je bio čak pet puta.

Nakon više od dvadeset godina na 6. FSK-u, prvi put u Hrvatskoj službeno će nastupiti i istaknuta hrvatska filozofkinja s respektabilnom francuskom spisateljskom i akademskom karijerom Rada Iveković. Dolazi i meksički pisac, "jedan od najbeskompromisnijih autora mlađe generacije" Antonio Ortuño, te još jedna zvijezda američke i nigerijske književnosti, najmlađi autor koji je ušao u finale nagrade Man Booker Chigozie Obioma.

Tu su i domaće književne zvijezde Damir Karakaš, Tea Tulić, Andrija Škare, Alojz Majetić, Julijana Matanović i mnogi drugi.

U uspješnoj suradnji s Hrvatskim centrom PEN-a, FSK ponovo dovodi i troje pjesnika, filozofa te boraca za ljudska prava iz Brazila i Portugala – riječ je o autorima Francesci Cricelli, Thiagu Ponceu de Moraesu, kojeg je predsjednik hrvatskog PEN-a Tomica Bajsić najavio kao "pjesnika urbanog mentaliteta i ježične razigranosti", i Barthomewu Ryanu, profesoru na sveučilištu u Lisabonu i stručnjaku za Fernanda Pessou.

Okrugli stolovi, filmovi, glazba i izložbe

Osim klasičnih susreta s književnicima u "jedan na jedan" tribinama 'Razotkrivanje', te "Dvostrukom portretu" koji u dijalogu uparuje domaće autore s inozemnima, i ove godine program obuhvaća nekoliko okruglih stolova posvećenih aktualnim pitanjima, kao što su pravo na priču u okviru kulture moći; razgovarat će se o pitanjima granica slobode na tribinama, a najavljen je i razgovor o generaciji milenijalaca i njihovim (ne)mogućnostima u suvremenom svijetu, kao i okrugli stol "Riječ i svijet", u organizaciji hrvatskog PEN-a.

Govoreći o nezaobilaznom filmskom programu festivala, Serdarević je istaknuo retrospektivu filmova koje je Lordan Zafranović snimio u suradnji s Mirkom Kovačem, čime će FSK obilježiti i osamdesetogodišnjicu Kovačeva rođenja i petogodišnjicu smrti toga pisca.

Što se tiče glazbenog programa, on bi ove godine trebao biti najbogatiji do sad: na otvaranju će glazbeni performans posvećen Gorgoni i Josipu Vaništi izvesti skupina Gorgona nova, a na zatvaranju sviraju Sleepyheadsi. Još nekoliko glazbenih programa odvijat će se u zagrebačkom klubu Boogie.

Nastavlja se i popularni program književnih matineja za srednjoškolce a, kao i svake godine, festival počinje pretprogramom, izložbom hrvatskih likovnih umjetnika koja se otvara 31. kolovoza u Studiju Moderne galerije "Josip Račić".

Direktorica Frakture Sibila Serdarević kazala je kako je to jedan od najspecifičnijih segmenata festivala, "nešto što se možda najmanje očekuje da se vezuje uz neki festival uopće, a pogotovo festival književnosti".

Proizišao je iz plodne ideje da se goste festivala ne prikaže uobičajeno fotografijama u katalogu, nego da ih se prikaže portretima koje će prema fotografijama izraditi umjetnici, pojasnila je, a kroz pet godina festivala i jednako toliko izložbi, stvorio se respektabilan korpus likovnih djela ukupno dosad oko 40-ak likovnih umjetnika.

O uspješnosti toga koncepta govori i činjenica da su ta djela izložena i na Sedmom hrvatskom biennaleu ilustracije koji se u Klovićevim dvorima može pogledati do 22. srpnja, a donosi izbor iz djela iz svih pet godina FSK-a.

Već 1. rujna u KIC-u u suradnji s partnerom 24sata i pod kustoskim vodstvom Frane Dulibića otvorit će se izložba posvećena satiri.

Serdarević je rekao da ove godine festival uvodi i jednu novinu, vaučere u vrijednosti od 20 kuna te 10 kuna za osobe mlađe od 25 godina i starije od 65 godina, koji služe kao ulaznica za programe u velikoj dvorani kina Europa koji počinju u 21 sat, a kojima se ujedno ostvaruje popust kod kupnje knjiga u Festivalskoj knjižari.

Programi se u Zagrebu održavaju u kinu Europi, klubu Boogie, Studiju Moderne galerije "Josip Račić" i Kulturno informativnom centru, te u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata.

(Hina)