Preskočite na glavni sadržaj

Fotografije Adriane Škunce u Splitu

U utorak 10. kolovoza, u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, u sklopu programa 56. splitskog ljeta, bit će otvorena izložba fotografija pjesnikinje i fotografkinje Andriane Škunce pod nazivom "Novaljski svjetlopis", gdje će se ovaj jedinstveni pjesničko-fotografski projekt prvi put predstaviti u Hrvatskoj.
vrijeme: 10.08.2010. 20:00
mjesto: Marmontova 5, Split
url: http://www.fotoklubsplit.hr/
Izložbu će otvoriti dr. Alida Bremer, a prisutne će pozdraviti gradonačelnik Novalje Ivan Dabo Đono.
Prilikom otvorenja Andriana Škunca izvest će pjesnički recital.

Više o izložbi:
S ovom "poetskom izložbom" otvoreno je 4 Europsko ljeto kulture u Fellbachu, najveća kulturna manifestacija u Njemačkoj, na kojoj su ove godine zemlje gošće bile Hrvatska i Austrija.

Izložba Andriane Škunca Novaljski svjetlopis u Split dolazi neposredno nakon dvoipol mjesečnog predstavljanja u Njemačkoj, gdje je na 4 Europskom ljetu kulture u Fellbachu, tijekom svibnja, lipnja i prve polovice srpnja, ovaj fotografski prikaz "poetike otočnosti" predstavljao Hrvatsku.

Jedinstveni pjesničko fotografski projekt Novaljski svjetlopis  Andriane Škunca sačinjava zbirka pjesama u prozi i pedeset umjetničkih fotografija tematski vezanih uz otok Pag. Takva autentična simbioza: fotografsko i pjesničko viđenje  poetike otočnosti, prepoznata je kao izvorni pristup autorice kojim je povezala vizualne fenomene otočkog kamenjara i tajanstvenu predanost krajoliku kakva stoljećima prožima život na otoku Pagu.

Izložba crnobijelih fotografija Novaljski svjetlopis pubudila je zanimanje  na europskoj kulturnoj sceni (do sada je prevedena na njemački i češki), te je u relativno kratkom vremenu, na poziv organizatora europskih festivala, predstavljena na Sajmu knjiga u Leipzigu, 2008., u Nacionalnoj knjižnici Klementinum u Pragu, 2009., i u galeriji grada Münstera, 2009. godine.

U gradskoj vijećnice u Fellbachu, foto izložba Novaljski svjetlopis ili "Svijetlosno pismo iz Novalje" (otok Pag), otvorila je 4 Europsko ljeto kulture 2010. u Fellbachu, gdje su zemlje gošće bile Hrvatska i Austrija. Ova "poetska izložba" prezentirala je tijekom svibnja, lipnja i prve polovice srpnja Hrvatsku na toj najvećoj kulturnoj manifestaciji europskih umjetnika u Njemačkoj.

To su vrlo tihe, ponešto melankolične slike u kojima kao da je vrijeme stalo i koje prate njenu osobitu lirsku prozu kao "intimnu vezu sa svemirom", rekla je na predstavljanju izložbe Novaljski svjetlopis  u Fellbachu Alida Bremer, a ona će u poetski i fotografski svijet Andriane Škunca uvesti i na otvorenju izložbe u Galeriji Fotokluba Split (10.kolovoza, u 20 sati).

Izložba umjetničkih fotografija Andriane Škunca istaknuta je kao dojmljiv "dnevnik krajolika" kojim je autorica pješačila u svim godišnjim dobima. U poetskoj simbiozi fotografije otkrivaju malo poznate dimenzije i skrivene detalje otoka Paga u doba kad je kamenjar ovoga otoka prepušten elementarnoj snazi prirode, kada morski valovi ili uraganske bure rastvaraju otočke ambijente.

Fotografije svjedoče o mijenama života među suhozidima i u interijerima napuštenih kuća, gdje samo posolica i prah prekrivaju još sačuvane tragove života otočkih žitelja. Premda se na mjestima u pustoši urušavaju ostaci uspomena na autentične stanovnike otoka, u ruinama kamenih nastambi i među sjenama minulih vremena kao da se obnavljaju gusti tragovi, ulomci neizbrisivog otočkog trajanja.

Poezija, kao i fotografije Andriane Škunca, podsjećaju i na osobiti ritam pješačenja otokom, jer se u njenim radovima tragovi baštine i neuništiva mistika kamenjara u svakom razdoblju godine zrcale na različite načine. Tijekom mnogih sati hodanja otokom Pagom, osebujni zbir ambijentalnih fotografija nastaje na mjestima gdje je pohranjena energija otočkih žitelja, sjećanje na "misterij postojanja" i na zajedničku sudbinu stanovnika svih otoka.

Za svoj pjesnički opus Andriana Škunca nagrađivana je najprestižnijim književnim nagradama:  ("Tin Ujević","Vladimir Nazor", nagrada HAZU, i Goranov vijenac), a o njenim su fotografijama pisali najeminentniji likovni kritičari.