obavijest

Objavljena 'Ave Maria' Karla Krausa u izdanju MIC-a KD Vatroslava Lisinskog


vrijeme: 09.11.2018.

Početkom studenoga ove godine (2018.) Muzički informativni centar Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog objavio je još jedno notno izdanje - skladbu Ave Maria skladatelja, dirigenta i pedagoga Karla Krausa.  

Skladba Ave Maria za sopran i orgulje nastala je 1997. godine i od tada je u različitim verzijama (za glas i orgulje, za glas i glasovir, za glas, mješoviti zbor i orgulje, za glas i gitaru) doživjela brojne izvedbe u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Italija, Slovenija, SAD). Najzapaženija izvedba skladbe dogodila se u Los Angelesu u Kaliforniji u crkvi Shepherd’s Grove (tzv. Kristalna katedrala) 27. studenoga 2016. godine. Izvedbu je snimila jedna od najvećih svjetskih kršćanskih televizijskih kuća, Hour of Power.

Izdanje Muzičkog informativnog centra donosi osam izvedbenih verzija: za sopran i glasovir; za sopran i orgulje; za bariton i glasovir; za bariton i orgulje; za mješoviti zbor i glasovir; za mješoviti zbor i orgulje; za sopran, mješoviti zbor i glasovir te za sopran, mješoviti zbor i orgulje. Urednici izdanja su Ivan Živanović i Jelena Vuković, notografiju je učinio Domagoj Kresnik, prijevod uvodnog teksta o skladatelju i skladbi na engleski jezik Petra Potočnik Vukelić, a grafičko oblikovanje Daniel Ille. Financijsku potporu dali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport. Notno izdanje dostupno je u internetskom dućanu Muzičkog informativnog centra KDVL. (MIC)
 

Opširnije 

(D.H.F., 09.11.2018)