" />
obavijest

Predstavljanje monografije 'Posuđeni u lijepo' Ivice Mijačike


vrijeme: 09.11.2018. 13 h
mjesto: Zagreb; Satiričko kazalište Kerempuh, Ilica 31

Predstavljanje monografije Posuđeni u lijepo -  dvanaest godina 'ka Kulture u tučepskin zaseocima' / 2006. – 2017. održat će se u petak, 9. studenog, u 13 sati, u Satiričkom kazalištu 'Kerempuh'. Autor i urednik monografije je književnik Ivica Mijačika, a nakladnik Općina Tučepi.

 

Monografiju će predstaviti Lada Martinac Kralj, Olga Vujović, Joško Ševo, Boris Svrtan, Enes Kišević, Vedran Mlikota, Ivica Mijačika i Ante Čobrnić.

 

Ivica Mijačika:

Monografija POSUĐENI U LIJEPO „rasprostire se“ na 360 stranica u 17 poglavlja, s oko 400 tekstova i 460 fotografija, a „izrasla“ je iz iz manifestacije „ka Kultura u tučepskin zaseocima“. Manifestacije kojoj mnogi tepaju da je mediteranska kulturološka posebnost.

Srida Sela, Moča, Podpeć, Čovići, Mravičići, Ševelji, Šimići, Podstup tučepski su zaselci. Ta mjesta su uglavnom napuštena. Šezdesetih godina prošlog stoljeća žitelji su se zaputili nekoliko kilometara južnije, prema moru, ususret turizmu. Ostale su žive samo neke kuće, neke konobe i neki vrtli. Priličan dio ostalog je zarastao u zaborav. I 2006. godine se krenulo  postupak osvježavanja zaborava. Tučepski zaselci postaju mjesta gdje se događaju predstave, koncerti jednovečernje izložbe, recitali, koncerti. To su postala utočišta koja nas zovu u neka dostojanstvenija vremena. Ondje gdje barem, na neko vrijeme, možemo biti posuđeni u drukčije lijepo.

Svaki tjedan drugi zaselak. Svaki zaselak različit je ambijent, drukčija mogućnost scene, drukčiji položaj i raspored gledališta. Drukčiji pristup i još mnogo toga drukčijeg. U svakom zaselku se otvaraju privatne konobe. A uz vrata, domaćini otvore svoja srca koja čine veliki potporni zid ugođaju.


I tako je „ka Kultura u tučepskin zaseocima“ uzrok, a POSUĐENI U LIJEPO je ukoričena činjenica.  

 

(R.P.B., 08.11.2018)