natječaj

Animafest: Otvorene prijave za 29. izdanje festivala


prijava: 01.02.2019.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb raspisao je natječaj za svoje 29. izdanje, koje će se održati od 3. do 8. lipnja iduće godine.

Do 1. veljače 2019.  za konkurenciju se, putem online obrasca na internetskoj stranici www.animafest.hr, mogu prijaviti kratki i dugi animirani filmovi završeni nakon 1. siječnja ove godine.
 
Kratkometražni filmovi, maksimalnog trajanja 40 minuta, mogu se prijaviti u više kategorija,  Natjecanje kratkometražnog filma, Natjecanje studentskog filma – filmovi producirani u obrazovnim institucijama,  Natjecanje filmova za djecu te Natjecanje hrvatskog filma (zemlja produkcije Hrvatska ili filmovi hrvatskih redatelja).
 
Dugometražni filmovi, minimalnog trajanja 40 minuta, prijavljuju se za  Natjecanje dugometražnog filma
 
Filmovi se natječu za priznanja i nagrade koje dodjeljuju međunarodni žiriji - u kratkometražnoj konkurenciji to su Grand Prix, Nagrada Zlatni Zagreb, Nagrada Zlatko Grgić, a u dugometražnoj Grand Prix.
 
U obje kategorije dodjeluje se i Mr. M – nagrada za najbolje filmove po izboru publike.
 Proglasit će se i Najbolji hrvatski film i Najbolji film za djecu, te dodijeliti Nagrada Dušan Vukotić (najbolji studentski film).
 
Jedna se nagrada već zna - za životno djelo osvojila ju je američka umjetnica Suzan Pitt, koja je radila u animaciji, slikarstvu, modi, opernoj videoscenografiji, stvorivši prepoznatljiv filmski opus.
 
Nagrada za životno djelo bit će joj uručena na svečanom otvorenju Animafesta u Zagrebu 3. lipnja 2019.
 
Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, osnovan 1972. godine, drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji, a održava se svake godine početkom lipnja.
 
Zagrebački festival u rangu je festivala u Annecyju, Ottawi i Hirošimi, a dobitnici njegova Grand Prixa izravno se kvalificiraju za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti te European Animation Award. (Hina)

(R.P.B., 05.11.2018)