Preskočite na glavni sadržaj

Arheološki muzej u Zagrebu obilježava Svjetski i Europski tjedan novca

Arheološki muzej u Zagrebu obilježava Svjetski i Europski tjedan novca od 22. do. 28. ožujka 2021. godine. Upravo se o tom zagrebačkom muzeju čuva i najveća numizmatička zbirka u Hrvatskoj.
vrijeme: 22.03.2021.
url: https://www.amz.hr/hr/virtualni-muzej/svjetski-i-europski-tjedan-novca-2021/

Najbogatija je u zemlji, a osobito je poznata i cijenjena i izvan hrvatskih granica. To je jedina zbirka u cijelome muzeju koja osim arheoloških predmeta čuva i suvremeni materijal (metalni i papirnati novac, medalje, spomenice, plakete, značke, kolajne te markice i žetone). Najveći dio numizmatičkih predmeta iz te zbirke pronađen je na tlu Republike Hrvatske. Zbirka danas sadržava više od 250 tisuća primjeraka.

Odjel za numizmatiku Arheološkog muzeja u Zagrebu pripremio je zanimljivosti kojima obilježavamo svaki dan u Svjetskom i Europskom tjednu novca. Publika kroz objave može saznati kada je i gdje nastao prvi novac, kako se kovao novac, zatim o vrijednosti zastarjelog novca kada je bio u upotrebi i kako se pomoću novca u arheologiji određuje starost, a za vikend slijede zanimljive priče o Jelačićevim križarima i o Judinim srebrnjacima odnosno tzv. "Judinim škudama".

POVEZNICA NA ZANIMLJIVOSTI I SVAKODNEVNE OBJAVE NA MREŽNIM STRANICAMA