Preskočite na glavni sadržaj

Čak 144 rukopisa u konkurenciji V.B.Z.-ova natječaja za najbolji roman godine

Čak je 144 rukopisa u konkurenciji za nagradu nakladničke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman godine, što je najveći broj prijavljenih u 17 godina postojanja te književne nagrade.
vrijeme: 26.03.2021.
url: https://www.vbz.hr/

Do 20. veljače 2021., do kada je bio otvoren ovogodišnji natječaj, zaprimljena su 144 rukopisa koja ove godine, po sedamnaesti put, konkuriraju za jednu od najvažnijih regionalnih književnih nagrada.
 
"Ovo je u 17 godina trajanja ove nagrade, najveći broj pristiglih prijava na V.B.Z.-ov natječaj za najbolji neobjavljeni roman. Možda je pandemija natjerala ljude da izvade nedovršene rukopise iz ladica i napokon ih dovedu do kraja", ističu iz V.B.Z.-a.
 
Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna bruto, što je najveći financijski iznos za jednu književnu nagradu u cijeloj regiji, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.
 
O pobjedniku će odlučivati žiri koji djeluje u sastavu Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Vanja Kulaš, Mile Stojić i Drago Glamuzina.
 
Prošle godine, nagrada je otišla u ruke Žarku Jovanovskom, za roman "Pizzeria Europa".
 
V.B.Z. pokušava osigurati pobjedničkim romanima i prijevode na velike jezike, pa su u posljednje dvije godine dosadašnji pobjednici "Katarina, Velika i Mala" Olje Knežević i "Divljakuša" Marine Šur Puhlovski objavljeni i na engleskom jeziku. Nedavno je "Brdo" Ivice Prtenjače objavljeno na njemačkom, a upravo se spremaju još neki prijevodi pobjedničkih romana na velike jezike. (Hina)