Preskočite na glavni sadržaj

Austrijski kulturni forum: Izložba 'Kalliope Austria' o zaslužnim Austrijankama

Austrijski kulturni forum predstavlja online izložbu "Kalliope Austria“, sada dostupnu i na hrvatskom jeziku, a posvećenu postignućima žena s područja kulture i znanosti, kojima se nerijetko pridaje premalo pažnje.
url: https://online-exhibitions.at/calliope/?lang=hr

Savezno ministarstvo za europske i međunarodne poslove Republike Austrije pokrenulo je u povodu Međunarodnog dana žena kampanju #womentothetop, u okviru koje kroz cijeli mjesec ožujak portretira uspješne Austrijanke na vodećim pozicijama u inozemstvu.

Dio toga je i ova izložba, koja u kronološkom slijedu prikazuje životne priče aristokratkinja, umjetnica, salonskih dama, znanstvenica, pobornica ženskih prava, političarki, glumica, glazbenica, redateljica i drugih.

Proteklih 200 godina, od početka 19. stoljeća do danas, obuhvaćeno je na izložbi, ostvarenoj na temelju biografija značajnih žena, među njima i Austrijanke iz Hrvatske, Karin Taylor, osnivačice i ravnateljice glazbene škole Zvučni planet.

"Nit vodilja jest emancipacija žene, sa svim njezinim usponima i padovima. Od poriva za slobodom u vremenu bidermajera do 21. stoljeća mnogo je toga ostvareno, no jasno je i da istinska ravnopravnost još nije postignuta i da se još dosta toga mora učiniti na tom polju", ističe se u najavi.

Kako se dodaje, prečesto su austrijske žene u službenoj povijesti svoje zemlje bile zaboravljane, previđane ili marginalizirane, pa je utoliko važnije nastojanje te izložbe da se prisjeti Austrijanki koje su svojim talentom, snagom volje i borbenom hrabrošću obilježile i obogatile svoju zemlju."

Iz Austrijskog kulturnog foruma kažu kako njihovi životi i njihova djela čine najmanje polovinu duhovnog identiteta Austrije te im se stoga odaje priznanje "uz punu svijest o propustima, djelomično skandaloznim, koje ovakav oblik biografije podrazumijeva."

Autor izložbe je Manfred Thumberger, a može se vidjeti na https://online-exhibitions.at/calliope/?lang=hr  (Hina)