Preskočite na glavni sadržaj

Izložba: (Re)konstrukcijom sjećanja

Izložba '(Re)konstrukcijom sjećanja' održava se od 18. 03. 2021. (popodne) do 1. 04. 2021. u Galeriji Juraj Klović, Rijeka. Autori: Branko Lenić, Đanino Božić, Klavdij Tutta, Brut Carniollus.
vrijeme: 18.03.2021.
mjesto: Galerija Juraj Klović, Rijeka
url: http://hdlu-rijeka.hr/

Ervin Dubrović
UMJETNICI KOLAŽA, ASAMBLAŽA I - RECIKLIRANJA

'Četiri umjetnika podosta različite provenijencije, svaki sa svojim vlastitim,  posebnim ishodištem, stigli su do bliskih obzorja i još učvrstili svoja polazišta zajedničkom izložbom. Svima je zajedničko sastavljanje vlastitog svijeta od naročitih elemenata, dijelova ili – krhotina. Za njih svijet, u svakom slučaju, nije jedinstven i neponovljiv, upravo obratno uvijek se iznova rađa i – preporađa! To znači da upotrijebljeni elementi ne ograničavaju presudno vizualnost, naprotiv, osnovni je cilj dobiti novu vrijednost, svijet koji nije unaprijed determiniran. Nastajanje novoga djela ne razvija se nužno u posve očekivanom i pretpostavljenom pravcu.
Posebna je zanimljivost i zgodna okolnost da svaki od umjetnika ima ishodište u drugome „zanatu“. Đanino je prvenstveno kipar, Branko grafičar - dizajner, Brut je fotograf, a Klavdij slikar.
Iako je već odavna prošireno uvjerenje da umjetnici više nisu primarno određeni „strukom“ – slikarskom, kiparskom, grafičkom ili fotografskom – nego da su naprosto umjetnici, upravo zato jer ne žele biti limitirani materijalom i tehnikom, činjenica je i nadalje da je struka bitno i neizbježno polazište. Ono temeljno i čvrsto od čega svjesno – nesvjesno kreću u umjetničku akciju.
Kako je riječ o umjetnicima iste generacije koja je također važna okosnica okupljanja i zbližavanja, koji već desetljećima djeluju, njihovi najnoviji radovi naprosto ne mogu tumačiti izdvojeno bez razumijevanja cjeline njihova opusa.'