Preskočite na glavni sadržaj

Izložba umjetnice Ive Ćurić u Galeriji SC

Izložba http://www.allabouteverything.org autorice Ive Ćurić bit će predstavljena u Galeriji SC u Zagrebu od 12. do 27. ožujka.
vrijeme: 12.03.2021.
mjesto: Zagreb, Galerija SC
url: http://www.sczg.unizg.hr/kultura/

... 'Ćurić iz temelja promišlja koncept informacije, prije svega onih prisutnih na internetu, pokušavajući prodrijeti kroz njegove brojne slojevite strukture i kompleksne procedure iz pozicije konzumenta. Nastavlja promišljati materijalnost pojava i fenomena za koje ne znamo kako izgledaju te nastoji predočiti ono što se nalazi onkraj vidljive stvarnosti.

Središnji dio interaktivne instalacije veliki je objekt koji izgledom podsjeća na upravljačke ploče u kontrolnim sobama elektrana s pomoću kojih se održavaju složeni sustavi. Dok funkcioniranje takvih sustava zahtijeva preciznost i red u načinu rada, koji se reflektira i u postavkama samih ploča, Ćurić stvara svoju verziju, pomalo kaotičnu, nelogičnu, s izmišljenim naredbama i uputama pronađenima na internetu, dovodeći tako u pitanje i samo shvaćanje tehnologije i njezinu upotrebljivost. Kreiranjem složenoga imaginarnog laboratorija u kojem se obavlja prijenos podataka, informacija i komunikacija, izlazi iz analitičko-inženjerskih okvira i na umjetnički način pristupa njihovoj obradi. Aproprijacija informacija i sadržaja održava se, osim na ploči, i u montiranim videima koji se prikazuju na ekranima kao dio objekta, ali i na seriji crteža na kojima se mogu iščitati različiti pronađeni podatci pretvoreni u dijagrame i grafikone, dopunjeni intervencijama same umjetnice. Ćurić na taj način briše granicu između istinitih i manipuliranih podataka, između preuzetih i autorskih sadržaja te ludičkim pristupom stvara nove narative koji u svojoj količini i kaosu na određenoj razini održavaju i sažimaju našu svakodnevnu izloženost informacijama i percepciju o istinitosti svega što nam je dostupno.' (...) Tereza Teklić

Iva Ćurić rođena je 1984. u Zagrebu. Godine 2010. diplomirala je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sveučilišta Zagrebu, smjer grafika u klasi prof. Ines Krasić. 2006./2007. godine studira duboki tisak na Akademiji za likovno umetnost in obrazovanje u Ljubljani, u klasi prof. Lojza Logara.
Aktivno sudjeluje na likovnoj umjetničkoj sceni u polju proširene grafike. Područje istraživanja u umjetnosti najčešće provodi u kolaboraciji s dijelom znanstveno-tehničkog područja koja se temelje na ispitivanju percepcije, odnosa vidljivosti i nevidljivosti, povezivanja tehnologije i umjetnosti što nerijetko uključuje prikazivanje jednostavnih svakodnevnih materija, primjenjivanih od konstrukcije do dekonstrukcije i obrnuto, kao i pojava na rubu nastajanja-nestajanja.
Svoj rad izlagala je na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HDLU-a i koautorica projekta Platforma p_3. Zaposlena je kao asistentica na ALU Zagreb.

Opširnije:
http://www.sczg.unizg.hr/kultura/program/iva-curic-zracni-paketi-radni-naziv-izlozba/

https://www.facebook.com/events/250818676645700/