Preskočite na glavni sadržaj

Kinoteka: 'Talentirana gospođa Highsmith' ulazi u završni tjedan

Program zagrebačkog kina Kinoteka 'Talentirana gospođa Highsmith' posvećen stotoj godišnjici rođenja spisateljice Patricie Highsmith, ulazi ovaj tjedan u svoju završnicu filmovima inspiriranima njezinim motivima, zapletima i pogledom na svijet.
vrijeme: 02.03.2021.
mjesto: Zagreb
url: https://kinokinoteka.hr/

"Patricia Highsmith promijenila je naše shvaćanje trilera, a njezino kreativno, često i subverzivno tumačenje žanrovskih pravila djelovalo je inspirativno na čitav niz filmskih i književnih autora, u rasponu od Claudea Chabrola i Wima Wendersa do Gillian Flynn", ističe se u najavi.
 
U četvrtak se prikazuje "Rasprskavanje", psihološka drama o ljubavnom četverokutu koji se razvije oko popularne rock pjevačice i njezinih prijatelja na odmoru u Italiji.
 
Riječ je o preradi filma "Bazen" iz 1969. godine, u kojoj redatelj Luca Guadagnino "majstorski koristi suncem okupane mediteranske vedute kako bi tenzije među likovima doveo do neočekivane eksplozije", uz glumačke nastupe Tilde Swinton i Ralpha Fiennesa.
 
Iduću večer na rasporedu je "Nevjerna", erotska drama Adriana Lynea o ženi u monotonom braku, koja se upušta u aferu, adaptacija slavnog filma "Nevjerna žena" iz 1969. Claudea Chabrola.
 
Zaplet filma se temelji na slabosti i nesigurnosti likova skrivenih iza kulisa građanskog braka, što je 'hajsmitovski teritorij', a pamte se i uloge Richarda Gerea i Diane Lane, koja je za svoj dojmljiv nastup nominirana za Oscara.
 
Tjedan zaključuje "Nestala" Davida Finchera, ekranizacija hit-romana Gillian Flynn iz 2012. godine o nestanku popularne spisateljice knjiga za djecu te medijske hajke koja se zahukta nakon što se pojave indicije da je za sve odgovoran njezin suprug.
 
"Flynn, koja je napisala i scenarij, navodi Duboku vodu kao jedan od svojih omiljenih romana, a njegove elemente lako je prepoznati u priči o toksičnom braku koji prerasta u bojno polje", napominje se.
 
Kinoteka je od prošle subote, pa sve do srijede, 3. ožujka, domaćin Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma", čije četrnaesto izdanje donosi program osmišljen oko koncepta Kino Krisis.
 
Među odabranim naslovima vrijedi istaknuti nekoliko naslova braće Alberta i Davida Mayslesa (Upoznajte Marlona Branda, Cut Piece), novi film Abela Ferrare Siberia te nekoliko radova alžirskog redatelja Tariqua Teguije, koji će u utorak u 17 sati održati i masterclass. Ulaz na filmove je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica.
 
Od ovoga tjedna Kinoteka prikazuje i tri distribucijska noviteta,  među kojima su "Nun of Your Business", dokumentarni film Ivane Marinić Kragić o dvije časne sestre koje su se upoznale u samostanu i zaljubile, "Djevojka koja obećava", crnohumorni triler redateljice i scenaristice Emerald Fennell o djevojci koja danju radi kao konobarica, a noću se osvjećuje za nepravdu iz prošlosti.
 
U subotu se priključuju Ženijalnom vikendu koji organizira Kino mreža, u sklopu čega se prikazuje "Influencerica", poljsko-švedski film Magnusa von Horna koji donosi intrigantan pogled iza kulisa tog popularnog zanimanja.
 
Subotnja matineja predstavlja dugometražnu inačicu poznatih animiranih rivala – Toma i Jerryja. (Hina)