Preskočite na glavni sadržaj

Ana Sladetić: 'Dream Maps'

Izložba recentnih grafika mlade grafičke umjetnice Ane Sladetić "Dream Maps" iz 21. grafičke mape edicije Argola, održava se od 25. veljače do 16. ožujka u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
vrijeme: 25.02.2021.
mjesto: Kabinet grafike HAZU
url: http://www.kabinet-grafike.hazu.hr/hr/aktivnosti.htm

Kustosica izložbe Ana Petković Basletić kaže kako se tom izložbom, seriji u trajnom nastajanju od 2014. godine, kojoj pripadaju i recentne grafike istoimene grafičke mape objavljene u prošloj godini, Ana Sladetić iz vrlo osobnog rakursa, tematizira fenomen snova.

"Magijski odrazi iskonskog, proživljenog, kolektivnog ili potisnutog, efemernim i zagonetnim govorom nesvjesnog, u Anino svjesno naviru kao misaone mreže snolikih iracionalnih i složenih mentalnih shema, osobnih kodiranih simboličkih vizija u kojima sve može poprimiti simboličku formu ili značenje", ustvrdila je u predgovoru izložbe.

Po njezinim riječima, sustavom slobodnih asocijacija fluidne i hibridne motivike prirodnih pojava, predmeta ili apstraktnih pojmova umjetnica otvorenom zaigranošću campovskog narativa uprizoruje snove kao vedre i lepršave ikoničko-ideogramske prikaze, pritom razlikujući dvojnu relaciju osobno-kolektivno prisutnu u snovima.

Sama umjetnica rekla je da je od 2014. kada je počela prvi rad, došla joj je ideja da zabilježi snove koje inače  zapisuje. "Naši snovi su odraz nesvjesnog i onog što proživimo tijekom dana, a ovom mapom htjela sam postići oblik idiličnog sna koji je univerzalan, pa su i te grafike sukus te želje da ide prema boljem, to su težnje koje svatko od nas ima, želi  i potajno sanja", napomenula je.

Ana Sladetić (Vukovar, 1985.) diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je 2016. doktorirala slikarstvo. Studijski se usavršavala na raznim rezidencijalnim programima, od Njemačke i Francuske, do Finske i SAD-a. Osim u tradicionalnim medijima kao što su grafika, crteži i slikarstvo bavi se videom, umjetničkim instalacijama i performansima. Dobitnica je više nagrada i priznanja, autorica više grafičkih mapa. (Hina)