" />
projekcija

Filmski četvrtak u HDA: Projekcija djela 'Dva brata – film o sušici' iz proizvodnje Škole narodnog zdravlja


vrijeme: 20.09.2018. 18 h
mjesto: Zagreb; dvorana Katalozi Hrvatskog državnog arhiva, Marulićev trg 21

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva prikazat će se film Kamila Brösslera, 'Dva brata – film o sušici'. Projekcija će se održati u četvrtak, 20. rujna, u 18 sati, u dvorani Katalozi Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu.

 

Kad je 1926. godine vizionar socijalne medicine, dr. Andrija Štampar, uz pomoć Rockefellerove fondacije u Zagrebu otvorio Školu narodnog zdravlja, modernu instituciju preventivne medicine koja je u svoj program zdravstvenoga prosvjećivanja od samog početka uvrstila i medij filma, nitko nije ni slutio da je time započelo iznimno bitno razdoblje hrvatskoga filma. Tada nastala organizirana filmska proizvodnja koja je potrajala sve do 1960. godine, ostavila je iza sebe 165 filmova koje je, samo do 1940., vidjelo preko 25 milijuna gledatelja.

 

Nakon projekcije djela Kamila Brösslera Dva brata – film o sušici, bivša ravnateljica Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar', prof. dr. sc. Jadranka Božikov dat će svoj osvrt na film.

 

Program je zakazan za četvrtak s početkom u 18 sati u dvorani Katalozi Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu, a priredio ga je filmski arhivist Mladen Burić. Više informacija o događaju možete saznati na ovoj poveznici.


Izvor: HAVC

 

(R.P.B., 12.09.2018)

Tagovi: projekcija, hda