Preskočite na glavni sadržaj

Vinkovci: Nova rukopisna zbirka Josipa Kozarca

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci predstavljena je Nova rukopisna zbirka Josipa Kozarca te je otvorena istoimena izložba. Radi se o najvećoj rukopisnoj zbirci Josipa Kozarca u Republici Hrvatskoj koju je Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci darovao Velimir Šurina, praunuk Josipa Kozarca.
vrijeme: 26.01.2021.
mjesto: Vinkovci, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci
url: https://www.facebook.com/gkvk1875

Izložba donosi izbor iz Zbirke rukopisa koja se sastoji od 32 osobna pisma,  jednog službenog dopisa, sedam dopisnica, 11 pjesama (rukopisnih i strojopisnih) i 11 dokumenata. 

Autentičnost rukopisa potvrdila je prof. dr. sc. Sanda Ham koja je 1994. godine doktorirala na jeziku Josipa Kozarca te je zasigurno najkompetentnija stručnjakinja kada govorimo o jeziku, stilu, gramatici, odnosno pisanju Josipa Kozarca.

Nova rukopisna zbirka Josipa Kozarca samo je dio ostavštine koju je gospodin Šurina darovao Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, a u njoj se još nalazi preko 30 izvornih dokumenata, rukopisi Fanike, Terezije i Mire Kozarac, isječci iz novina od kraja 19. do sredine 20. stoljeća koji prate život i rad Josipa Kozarca te obiteljske fotografije. Zahvaljujemo se još jednom Velimiru Šurini koji je na određeni način vratio ovu zbirku od neprocjenjive vrijednosti Vinkovcima te prof. dr. sc. Sandi Ham na stručno obavljenoj analizi rukopisa.

Izložba se može pogledati u izložbenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci do 1. ožujka 2021. godine.

Izvor:
https://www.facebook.com/gkvk1875