Preskočite na glavni sadržaj

MDC najavljuje izložbene projekte

MDC donosi pregled značajnijih izložbenih projekata koje nas očekuju u ovoj godini u Hrvatskoj i svijetu...

Od tematskih izložbi u Hrvatskoj možemo izdvojiti veliku izložbu Moda i strip koju će u veljači Muzej za umjetnost i obrt (MUO) postaviti u suradnji s Francuskim institutom. Riječ je o gostujućoj izložbi iz Muzeja stripa iz Angoulêmea koja ukazuje na međusobne utjecaje i brojne poveznice između devete umjetnosti i svijeta visoke mode.

Galerija Klovićevi dvori u ožujku priređuje izložbu Skriveno blago europskog plemstva na kojoj će biti prikazana kulturna i umjetnička baština plemićkih obitelji istočne Hrvatske i njihove bogate zbirke umjetnina, a Dubrovački muzeji spremaju izložbu o dubrovačkom turizmu u prošlom stoljeću Biseri južnog mora – Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća.

Od ostalih velikih izložbi u nas, planirane su brojne retrospektive: Milan Vulpe MUO-u, Sergije Gluamc u Klovićevim dvorima, Ivan Kožarić i Ratko Petrić u Muzeju suvremene umjetnosti, videoradovi Sanje Iveković u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te Gorki Žuvela u splitskoj Galeriji umjetnina. Osim toga, samostalne izložbe domaćih i stranih umjetnika najavljuju Moderna galerija (Kiki Smith, Sergej Borisov, Josip Klarica, Nikola Koydl), Klovićevi dvori (Tisja Kljaković Braić), Galerija umjetnina (Sašo Sedlaček, Conor McGrady), Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku (Goran Fruk, Peter Pierre Weisz) i Umjetnička galerija u Dubrovniku (Eugen Varzić, Denis Krašković).

Zanimljivu izložbu u suradnji sa Židovskim muzejom iz Beča organizirat će Gradski muzej Varaždin. Radi se o izložbi Hedy Lamarr – Miss Bluetooth, posvećenoj holivudskoj glumici iz 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, rođenoj Bečanki značajnoj po izumu tehnologije na kojoj se zasniva današnja bežična komunikacija, koja je imala ujaka u Varaždinu.

Detaljnije:
https://mdc.hr/