Preskočite na glavni sadržaj

HDD: Izložba posvećena 'praksi teorije' Matka Meštrovića

Izložba 'Praksa teorije/Matko Meštrović i dizajn', koja se otvara 15. rujna u HDD galeriji, svojevrsni je portret čovjeka koji je bitno utjecao na današnje poimanje dizajna i njegove uloge, kao i odnosa s tehnološkim, medijskim, kulturnim, društvenim i ekonomskim okruženjem u kojem živimo.
vrijeme: 15.09.2020.
mjesto: Zagreb, HDD galerija
url: http://dizajn.hr/

Posvećena teoretičarskom, kritičarskom i zagovaračkom djelovanju Matka Meštrovića u kontekstu dizajna u razdoblju od ranih 1960-ih do danas, izložba donosi niz dokumenata, tekstova, citata, artefakata, knjiga, časopisa, fotografija i drugih materijala, a potaknuta dodjelom nagrade za životno djelo koju je dobio 2018. godine
 
Njezini autori, Marko Golub, Dejan Kršić i Ora Mušćet, kažu kako im je ta izložba bila izazov jer, za razliku od dosadašnjih dobitnika nagrade i autora koji su imali izložbe u Galeriji HDD-a, nije riječ o autoru kojeg možemo povezati s ijednim konkretnim dizajnerskim djelom, niti je grafički ili industrijski dizajner u užem smislu.
 
"Njegovi radovi — koji uključuju velik broj tekstova, kritika, eseja, znanstvenih i popularnih članaka te desetak autorskih knjiga — obuhvaćaju interdisciplinarnu kritičku teoriju, kritiku umjetnosti, teoriju dizajna i kritičko-teorijsko promišljanje tehnologije i medija", napominju.
 
Autori ističu da je riječ o osobi i stručnjaku koji je iznimno važan za afirmaciju discipline i razvoj diskursa o dizajnu u našoj sredini, pa izložba ima i simboličku važnost ukazivanja ne samo na teme kojima se bavio, nego prije svega na ulogu teorije dizajna kao i afirmaciju ideje da je teorijska refleksija važan i neizostavan dio svake dizajnerske prakse.
 
Izložba donosi osnovni kronološki i tematski pregled svih, u kontekstu dizajna, važnih poglavlja Meštrovićeva života i djelovanja, počevši od njegovih likovno-kritičarskih početaka, kritike velikih spomeničkih projekata 1960-ih, angažmana i ključne uloge u kreiranju diskursa oko Novih tendencija, časopisa Bit International čiji broj o dizajnu upravo on uređuje, duhovnog i svjetonazorskog okruženja Gorgone čiji je bio član, djelovanja u okviru Centra za industrijsko oblikovanje.
 
Podsjeća i kako je Meštrović na Radioteleviziji Zagreb ranih 70-ih nadgledao provedbu novog vizualnog identiteta kuće, sudjelovao u različitim inicijativama za osnivanje visokoškolskog obrazovanja dizajnera koje 1989. kulminiraju pokretanjem Studija dizajna u Zagrebu, vodio Zavod za kulturu Hrvatske, predavao povijest i teoriju dizajna na Studiju dizajna u Zagrebu i radio na Ekonomskom institutu u Zagrebu.
 
Poseban je fokus na izdanjima kojima je autor ili urednik, na knjige, časopise, biltene – ključne teorijske i kritičke tekstove, dizajnerske projekte, ali i nekoliko njegovih poetskih tekstova, usredotočenih na odraz čovjeka sa svijetom, na poimanje života, smrti i duha, na subjekt i njegovu okolinu i na pojmovni aparat kojim se ta relacija ostvaruje, napominje se u najavi.

Izložba će biti otvorena do 1. listopada. (Hina)