Preskočite na glavni sadržaj

Mario Kozina na Filmskoj čitanci

Mario Kozina će održati predavanje u subotu, 12. rujna, u 19 sati, u u dvorištu Kinokluba Zagreb, a tema je internetski i interaktivni film.
vrijeme: 12.09.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; dvorište Kinokluba Zagreb
url: https://kkz.hr/

Proteklih desetljeća svjedoci smo migracije filmskih slika s platna kina na ekrane galerija, računalne zaslone i mobilne telefone, pri čemu svaka platforma podrazumijeva drugačiji odnos između autora, djela i gledatelja. Internet je pritom izazvao najveće promjene u ovome odnosu: proširio je naše shvaćanje onoga što film i video mogu biti, a istovremeno je zakoračio u nova, filmu srodna područja. Je li riječ o evoluciji filma i videa ili koristimo zastarjelu terminologiju za novi, još neistraženi umjetnički medij?
 
Mario Kozina magistrirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Programski je voditelj kina Kinoteka i Ljetne pozornice Tuškanac u Zagrebu. Član je selekcijske komisije Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS i jedan je od urednika filmskog časopisa Filmonaut. Od veljače 2012. do ožujka 2018. bio je vanjski suradnik u Hrvatskom audiovizualnom centru. Godine 2016. godine dobio je Nagradu Vladimir Vuković za najboljeg filmskog kritičara, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara.
 
Filmska čitanka je serija predavanja o filmskim fenomenima uz praktičnu primjenu znanja na produkcijskim radionicama.
 
Ostala predavanja će održati eminentni filmolozi i filmski radnici: Tomislav Šakić, Krunoslav Lučić, Hrvoje Turković, Bruno Kragić, Nikica Gilić i Janica Tomić.
 
Predavanja se održavaju svake subote, u 19 h, u dvorištu Kinokluba Zagreb do 24. listopada. U slučaju lošeg vremena, na društvenim mrežama KKZ-a pravodobno će biti objavljene sve organizacijske promjene. Po završetku serije predavanja polaznici će na dvije besplatne produkcijske radionice usvojena teorijska znanja moći i praktički primijeniti u vlastitim radovima. Voditeljice radionica bit će filmske autorice Dalija Dozet i Iva Gavrilović.
 
Za Filmsku čitanku nema prijava, ali je dolazak na predavanja potrebno najaviti na mail promocija@kkz.hr kako bi se osiguralo poštivanje epidemioloških mjera.
 
Popis tema na predavanjima možete pogledati ovdje: https://kkz.hr/vijesti/filmska-chitanka