Preskočite na glavni sadržaj

Cantus Ansambl najavio jubilarnu 20. sezonu

Nakon višemjesečnog izbivanja iz koncertnih dvorana, Cantus Ansambl najavio je novu, jubilarnu 20. sezonu vlastitog ciklusa, koja na novoj adresi donosi pet koncerata antologijskih i repertoarnih dijela 20. i 21. stoljeća, ali i praizvedbi najmlađe generacije domaćih skladatelja.
vrijeme: 21.09.2020.
url: https://www.cantus-ansambl.com/

Kako se ističe u najavi, "Od antologije do narudžbe" programska je okosnica umjetničkog voditelja Ansambla Berislava Šipuša, koji je zajedno s Ansamblom u posljednjih 20 godina kontinuiranog i vrlo aktivnog djelovanja izveo više od 700 skladbi, naručio nova djela od gotovo svih domaćih skladateljica i skladatelja te surađivao sa, za suvremenu glazbu, najrelevantnijim solistima i dirigentima.
 
U novoj sezoni u kojoj slavi 20. obljetnicu svojeg postojanja na hrvatskoj i međunarodnoj suvremenoj glazbenoj sceni, Cantus Ansambl svoj koncertni ciklus seli i na novu adresu - u koncertnu dvoranu Hrvatskog glazbenog zavoda.
 
Prvi koncert, 21. rujna, pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera, donosi program posvećen austrijskoj suvremenoj glazbi, a uključivat će djela troje austrijskih suvremenih skladatelja.
 
Olga Neuwirth jedna je od vodećih svjetskih skladateljica, a svoje ime izgradila je velikim formama, operom "Lost Highway", koja se temelji na filmu Davida Lyncha i Orlandom, kojom je Bečka državna opera tek 2019. prvi puta u svojoj dugoj i bogatoj povijesti naručila jedno operno djelo od žene – skladateljice. Na koncertu Cantus Ansambla predstavit će se ipak manjim komadom, skladbom "Spleen" za basklarinet solo, u izvedbi stalnog člana Ansambla, klarinetiste Danijela Martinovića.
 
Na koncertu će se čuti i komorno djelo "... aus freier Lust ... verbunden ...", autora skladateljske škole u Grazu, Georga Friedricha Haasa. Sebi svojstvenim minimalizmom i misticizmom glazbenog jezika, Haas se uspio nametnuti kao jedan od najizvođenijih svjetskih skladatelja.
 
Ansambl će praizvesti i dva nova djela – Austrijanca Bernharda Edera, ali i mladog hrvatskog skladatelja Josipa Prajza.
 
"Ove slavljeničke sezone neće se zaobići niti doajeni hrvatske suvremene glazbe, a prvi među njima je svakako Milko Kelemen, čiji puhački kvintet Entrances će otvoriti ne samo ovaj koncert, već i cijelu sezonu", poručuju iz Cantus Ansambla. (Hina)