Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Hereditas sancta: izbor iz sakralne baštine' u Osijeku

Otvorenje izložbe 'Hereditas sancta: izbor iz sakralne baštine' održat će se u četvrtak, 10. rujna, s početkom u 12 sati, u Muzeju Slavonije u Osijeku. Izložba će biti otvorena do 15. listopada 2020.
vrijeme: 10.09.2020.
mjesto: Osijek; Muzej Slavonije
url: http://www.mso.hr/

Muzej Slavonije pridružio se međunarodnom festivalu sakralne umjetnosti Ars Sacra. Festival se diljem Mađarske održava treći tjedan u rujnu, a ove godine program se proširio i u Hrvatsku. Muzej likovnih umjetnosti središnja je osječka institucija festivala koja je uključila i ostale baštinske ustanove Osijeka, a Đakovačko-osječka nadbiskupija financijski podržala.
 
Autorica izložbe Andreja Šimičić naglašava kako je dio sakralne baštine iz Muzeja Slavonije muzejskoj publici bio predstavljen tijekom 2003. godine, obilježavajući iznimno važan trenutak za Osijek – posjet pape Ivana Pavla II. 7. lipnja. U svibnju te godine otvorena je izložba Sakralna umjetnost iz zbirki Muzeja Slavonije Osijek, izložba u čast dolaska Svetog Oca Ivan Pavla II. u Osijek. Izložba je bila prigoda da se iz fundusa Muzeja posebno istraže, izaberu i izlože sakralni predmeti iz različitih zbirki. Za Odjel umjetničkoga obrta izložba je potakla osnivanje nove zbirke. Naime, tada su iz dotadašnje zbirke Varia izlučeni sakralni i religiozni predmeti koji su utemeljili Crkvenu zbirku, kasnije preimenovanu u Zbirka sakralnih predmeta. Pod tim nazivom Zbirka sakralnih predmeta 2016. godine upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Valja naglasiti da začetke utemeljenja zbirke crkvene umjetnosti prepoznajemo već u prvim godinama postojanja Muzeja. Također, dio stalnoga postava na Mažuranićevom vijencu bio je posvećen sakralnoj baštini Osijeka i okolice.