Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje kataloga izložbe i festivala Ars Sacra u Osijeku

Osječki Muzej likovnih umjetnosti organizira predstavljanje kataloga izložbe 'Angelus!: djela sakralne umjetnosti iz zbirki XVIII. i XIX. stoljeća' MLU u četvrtak, 10. rujna, u 19 sati. Predstavljanjem kataloga ujedno najavljuju otvorenje festivala sakralne umjetnosti Ars Sacra koji se održava od 12. do 20. rujna u Osijeku.
vrijeme: 10.09.2020.
mjesto: Zagreb
url: http://www.mlu.hr/

O izložbi:
 

Muzejska građa sakralne tematike Muzeja likovnih umjetnosti dosad je nekoliko puta problematizirana i prezentirana, većinski kao cjelina unutar šireg konteksta, a kao samostalna tema izložbi svega dva puta. Prvi puta, kada je prikazana u kontekstu sakralne umjetnosti XVIII. stoljeća na području čitave Slavonije 1971. godine i drugi puta 2003. godine kada je održana prigodna izložba povodom dolaska pape Ivana Pavla II. u Osijek.  Izložba Angelus! ima za svrhu prezentaciju dijela fundusa Muzeja likovnih umjetnosti u krajnjem cilju pripreme za novi Stalni postav muzeja kao druga po redu izložba u seriji, nakon Autoportreta iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti, izložbe otvorene u svibnju ove godine. Konkretno, izložba Angelus! je koncentrirana na djela sakralne tematike dviju muzejskih zbirki, Zbirke slikarstva XVIII. i XIX. stoljeća te Zbirke crteža i grafika XVIII. i XIX. stoljeća.
 
Festival Ars Sacra festival je na međunarodnoj razini sa sjedištem u Budimpešti koji predstavlja bogatstvo sakralne umjetnosti u svim oblicima; glazba, književnost, arhitektura, likovna umjetnost, kazališni, filmski, duhovni programi i dr.
 
Festival se održava svake godine u rujnu tijekom devet dana, a organizaciji se mogu priključiti svi zainteresirani suradnici sa svojim programima. Ove se godine Osijek kao jedini hrvatski grad uključuje prvi puta, a Muzej likovnih umjetnosti je organizator osječkog dijela programa, uz brojne suradnike i partnere.
 
Misija festivala je prikazati stvarne vrijednost - ljepotu, vrlinu i istinu, uz pomoć umjetnosti jer se vjeruje kako umjetnost može izgraditi mostove između zajednica koje imaju zajedničko kulturno nasljeđe.
 
Festival traje od 12. – 20. rujna, a održava se na nekoliko lokaciju u gradu Osijeku. U okviru festivala, prvog dana se održava Dan otvorenih vrata crkava, kada župnici otvaraju vrata svojih crkava za sve posjetitelje tijekom cijelog dana.
 
Festival je certificiran od strane „Europe for Festivals Festivals for Europe“ od 2016. godine.