" />
festival

Predstava 'Sablazan u dolini Sv. Florijana' u sklopu Šibenik Dance Festivala


vrijeme: 25.07.2018.
mjesto: Šibenik

Već tradicionalno kraj srpnja u Krešimirovu gradu obilježava plesna umjetnost kroz Šibenik Dance Festival. Ove godine predstoji osmo izdanje i to od 23. do 28. srpnja, a u sklopu programa Balkan Dance Projekta, kojeg čine umjetnici okupljeni iz zemalja regije, na daske HNK Šibenik 25. srpnja stiže 'Sablazan u dolini Sv. Florijana', burleska rađena prema farsi ikone slovenske književnosti - Ivana Cankara.


Koreograf Aleksandar Ilić i redatelj Aleksandar Nikolić u predstavi će posebnom vrstom pokreta prikazati burlesku u kojoj je autor izvrgnuo ruglu vitalnost i neuništivost malograđanskog mentaliteta iza kojeg se krije kukavičluk, društvena sebičnost i neodgovornost, dvoličnost, sitni interesi, a na kraju i zle namjere.
 
Što će se dogoditi kada u 'rajsku' dolinu, učmalu od samozadovoljstva, prekrivenu izmaglicom prašine, odvojenu paukovom mrežom od ostatka svijeta iznenada bane Sablazan i poremeti zloslutnu harmoniju Doline Svetog Florijana?
 
Sablazan na površinu izbacuje samoljublje, laž, dvojni moral, pohlepu - tako brižljivo sakrivane pod plaštom nedužnosti i poštenja. Ivan Cankar ruglu izvrgava svu opasnost društvenog licemjerja suprotstavljajući  malograđanskim odličnicima dvoje mladih odmetnika, avanturista i kriminalaca - Petra i Jacinta, koji svojom iskrenom željom za ispunjenim životom kao uragan protutnje kroz Dolinu i živote njenih stanovnika, za trenutak uzvitlavši prašinu, sablaznivši sve i na kraju ih izigravši.
 
Ipak, kada uragan Petar i Jacinta prođe, maske padnu i stanovnici Doline si ogoljeni pogledaju u oči, rezultat njihovog iskustva nije promjena već uzvik: 'Hvala Bogu, sve će opet biti po starom.'
 
Pred tvorcima plesne priče stoji ne mala obveza i zadatak da zadanu temu s riječi prevedu na univerzalni jezik igre koji će obznaniti tajnu poruku skrivenu među Cankarovim redovima: "Probudite se! Stresite prašinu sa sebe! Imajte hrabrosti da se vidi se u oči, imajte hrabrosti da se suočite sa svojim istinskim željama i potrebama ... i živite!

I ovog puta četiri najatraktivnije lokacije grada Šibenika  - Trg Republike Hrvatske pored katedrale Sv.Jakova, Tvrđava Sv.Mihovila, Tvrđava Barone, te Hrvatsko narodno kazalište – bit će pozornica brojnim plesačima, koreografima te plesnim ansamblima osmog izdanja Šibenik Dance Festivala. Sve
počinje svečanim otvaranjem Šibenik Dance Festivala na Tvrđavi Sv.Mihovil.

Ulaznice se nalaze u prodaji putem sustava www.eventim.hr.(R.P.B., 13.07.2018)