izložba

Izložba Zlatana Vehabovića 'Tamno bijela zemlja' u Umjetničkom paviljonu


vrijeme: 19.07.2018. - 02.09.2018.
mjesto: Zagreb, Umjetnički paviljon

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 19. srpnja otvara se izložba akademskog slikara Zlatana Vehabovića 'Tamno bijela zemlja', nastala kao rezultat jednomjesečne umjetnikove ekspedicije jedrenjakom krajnjom nezamrznutom regijom polarnoga arktičkoga mora. 

Projekt je realiziran unutar ciklusa site-specific izložbi rađenih namjenski za prostor Umjetničkog paviljona, a donosi 21 kompoziciju nastalu kolažiranjem i superimpozijom različitih dijelova snimljene fotografske dokumentacije s Vehabovićeva putovanja u listopadu 2016. uz obale otoka Svalbard.

"Prethodni Vehabovićevi ciklusi nastali su na temelju interpretacije tuđih iskustava pretočenih u tekst i fotografije. Izložba 'Tamno bijela zemlja', koncipirana za zagrebački Umjetnički paviljon, nastala je prema vlastitom iskustvu i fotografskoj dokumentaciji koju je sâm snimio, zahvaljujući sudjelovanju na umjetničkoj rezidenciji The Artic Circle, istoimene američko-nizozemske nevladine organizacije sa sjedištem u Brooklynu", stoji u najavi.

Pet tjedana intenzivnog boravka na jedrenjaku sastojalo se od plovidbe, iskrcavanja u nenaseljena priobalna područja golemog arhipelaga, aktivnog planinskog pješačenja te obilaska nastanjenih i napuštenih boravišta i manjih gradova regije, a cijelo iskustvo avanture krstarenja u Arktičkom krugu umjetnik je dokumentirao fotoaparatom.

Po povratku u atelijer u Zagrebu, snimljeni je materijal podijelio u četiri tematske skupine, djelomično samonametnute prirodom podneblja, a dijelom specifičnim osobnim interesima (ekspedicija, pejzaž, povijest/politika regije i ekološka dimenzija umjetnikovog iskustva).

Nastale kompozicije suprotstavljaju ljudski lik ili njegove predmete i konstrukcije s veličanstvenim okruženjem koje u objektivnom nedostatku uvriježenih prirodnih ljepota očarava surovošću stijena, ogoljenim tlom, ledom, pustim nebom i morem.

"Vlastita vizualna dokumentacija Vehaboviću je poslužila da u prostoru Umjetničkog paviljona razvije svojevrsnu ambijentalnu naraciju koja u odnosu na prethodno realizirane cikluse, koncipirane kao grupe tematski, tehnički, pa i dimenzijama srodnih pojedinačnih slika, pokazuje njegovu ambiciju za stvaranjem kompleksnog prostorno specifičnog izložbenog projekta", ističe u tekstu kataloga izložbe kustos, likovni kritičar i povjesničar umjetnosti Branko Franceschi.

"Dobro procijenivši prostorne aspekte Paviljona, a posebno značajku da se s točke ulaska u njegovo središte praktično može sagledati cijela izložba, Vehabović se odlučio za razvoj ciklusa i naracije kroz dinamičan međuodnos slika. 'Tamno bijela zemlja' predstavlja nam Zlatana Vehabovića kao zrelog umjetnika koji je u potpunosti ovladao ne samo svojom izabranom disciplinom, već i svim koncepcijskim, produkcijskim, logističkim i komunikacijskim aspektima umjetničkog stvaralaštva koji reguliraju i pozicioniraju umjetnikov status u aktualnoj strukturi kulturnog okruženja", dodaje Franceschi.

Izložba je otvorena do 2. rujna. (Hina)
 

(D.H.F., 13.07.2018)