Preskočite na glavni sadržaj

Monografska izložba Ence Kovačević

U petak, 14. kolovoza 2020., u 21 sat, u Muzeju Staroga Grada otvara se monografska izložba slikarice Ence Kovačević. Na izložbi, koja će trajati do 16. rujna, moći će se razgledati ukupno četrdeset tri rada različitih formata.
vrijeme: 14.08.2020.
mjesto: Muzej Staroga Grada, Stari Grad na Hvaru
url: http://www.msg.hr

Enca Kovačević rođena je u Splitu 1953. godine, u obitelji otočnih korijena. Nakon završene osnovne škole upisuje se na splitsku Školu primijenjene umjetnosti. Studij slikarstva nastavlja u rodnom gradu, na Pedagoškoj akademiji, u klasi profesora Ante Kaštelančića, gdje je diplomirala 1976. godine. U članstvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Split primljena je 1980. godine. U svom prvom samostalnom nastupu izložila je dvadesetak uljanih slika i aktova koji kao da su bojom i čvrstinom izrasli iz oporog mediteranskog tla. Već tada slikarica se predstavila osebujnim rukopisom asocijativnog naboja što je posvjedočila u svim dosadašnjim izložbama.

Potraga za vlastitim likovnim izrazom ubrzo je dovodi do vrlo individualizirane palete i specifične lirske figuracije s elementima apstrakcije. Slikarica najčešće koristi ulje na drvenoj podlozi, a krajolici, podmorje, žene u dalmatinskim nošnjama i aktovi njezini su glavni motivi. U novijim radovima koncentrira se na studije nagog ženskog tijela, a tehniku kitovanja drvene podloge na koju potom nanosi boju kistovima i češljevima, razvija do razine koja doseže impresivan odnos reljefne podloge i vrlo fine gradacije pastelne palete. (Vesna Bulić Baketić)

Radove je odabrala Biserka Rauter Plančić, dok je kustosica izložbe Vesna Bulić Baketić.
Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Staroga Grada, a biti će otvorena do 16. rujna 2020.

https://msg.hr/