Preskočite na glavni sadržaj

U Sinju predstavljena monografija 'Tvrđava Grad'

U Sinju je, u izdanju Muzeja Cetinske krajine i uz financijsku potporu Europskoga fonda za regionalni razvoj, predstavljena monografija "Tvrđava Grad". U njoj su opsežni i značajni podatci arheoloških istraživanja nadaleko poznate sinjske tvrđave.
vrijeme: 03.08.2020.

Odolijevala je prirodnim silama, čuvala slabe i nejake, a pod njezinim zidinama, s kojih danas odjekuju pucnji mačkula, odvila se i čuvena bitka iz 1715. Tvrđava Grad najpoznatiji je i najvažniji sinjski lokalitet čije je otimanje zubu vremena počelo prije više od petnaest godina. A u sklopu obnove provedena su i zaštitna arheološka istraživanja.

- Istraživalo se oplošje tvrđave i bili smo na poprištu svih događanja. Možete vidjeti kako su tekli ti radovi i što smo sve pronašli -od numizmatike do glinenih lula i keramike, kazala je ravnateljica Muzeja Cetinske krajine, Sinj Daria Domazet.

Osim opsežnih i značajnih podataka, povijesnih izvora i likovnih prikaza, monografija sadržava i sveobuhvatne prostorne značajke lokaliteta s metodologijom arheoloških istraživanja te katalog s izborom obrađenih pokretnih nalaza.

- To je upravo kruna dugogodišnjega projekta i trebala bi biti kruna svakog arheološkog istraživanja, da završi s objavom znanstveno obrađenih podataka i da na taj način stručna javnost dobije uvid u ono što je rađeno a i šira javnost da se upozna s onim na što su potrošeni novci poreznih obveznika, naglasio je prof. dr. sc. Domagoj Tončinić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt je vrijedan više od 70 milijuna kuna, a čak 57 milijuna stiglo je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. (HRT)