obljetnica, proslava

Središnja proslava 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti


vrijeme: 12.06.2018.

Središnja proslava 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti održava se u utorak, 12. lipnja 2018. godine. Cjelodnevni program, sastavljen od četiri cjeline, odvija se u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu na Kaptolu 29A i u zagrebačkoj katedrali. 

U prvome dijelu programa, održan je znanstveni kolokvij pod nazivom „Vjera i kultura“ te predavanja o temama „Kršćanska sadašnjost – tradicija i modernitet“ (prof. dr. sc. Stjepan Kušar) i „Vjerska i kulturna djelatnost Kršćanske sadašnjosti u komunističkome društvu“ (izv. prof. dr. sc. Slavko Slišković i doc. dr. sc. Ana Biočić), potom izlaganja doc. dr. sc. Krunoslav Novak o temi „Kršćanska sadašnjost u aktualnom društvenom i kulturnom kontekstu – Vjerska kultura u suvremenim medijima komuniciranja – poželjne perspektive djelovanja KS-a“, te doc. dr. sc. Ivan Dodlek o temi „Kršćanska sadašnjost na putu ljepote – Umjetnost u evangelizaciji i pastoralu kulture.“ 

U predvorju Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta priređena je prigodna izložba o 50 godina Kršćanske sadašnjosti.

U trećemu, poslijepodnevnom dijelu programa, bit će održana Svečana proslava pod nazivom „Kršćanska sadašnjost – putovanje u pet slika“. U pet slika prikazat će se djelovanje i postignuća Kršćanske sadašnjosti, nastupit će Collegium pro musica sacra, Gudački kvartet „Sebastian“, klapa „Nostalgija“ i harfistica Mirta Lice koji će izvesti više skladbi uklopljenih u tekstualni i vizualni dio programa.

Središnja proslava 50. obljetnice KS-a zaključite će se euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali. Liturgijsko će pjevanje predvoditi Collegium pro musica sacra, a među ostalim izvodit će i Hrvatsku misu za četveroglasni mješoviti zbor Petra Kneževića (1701.-1768.). Za orguljama će biti Neven Kraljić, dirigent će biti Tihomir Prša.

Opširnije


 

(D.H.F., 12.06.2018)