najave

Zagrebački solisti otvaraju glazbeni program Scene Amadeo


vrijeme: 01.07.2018. - 28.07.2018.
mjesto: Zagreb, Demetrova 1

Koncertom Zagrebačkih solista i pijanista i skladatelja Davida Gazarova počet će 1. srpnja glazbeni program Scene Amadeo, koji donosi niz nastupa zvučnih umjetničkih imena među kojima su i Matija Dedić, gitarist Miroslav Tadić, Aljoša Jurinić i drugi, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare. 

Utemeljitelj i voditelj Scene AMADEO Nenad Jandrić izrazio je zadovoljstvo zbog suradnje sa Zagrebačkim solistima s kojima će promovirati i novu gornjogradsku scenu u dvorištu palače Jelačić-Grlečić, gdje se nalazi sjedište Solista, koji ove godine slave 65 godina djelovanja.

"Novu scenu otvaramo 1. srpnja nastupom Zagrebačkih solista, jednim od najuglednijih naših i inozemnih komornih ansambala i njihovog gosta, sjajnog pijanista i skladatelja Davida Gazarova, a tjedan dana poslije slijedi nastup Solista s klarinetistom Brunom Philippom", rekao je Jandrić.

Ostali koncerti održavat će se, kao i dosad, u atriju Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja. Matija Dedić i harmonikašica svjetskog glasa Merima Ključo predstavit će se s programom "Potraži me u predgrađu", a jedan od ponajboljih svjetskih gitarista Miroslav Tadić s violinisticom Yvette Holzwarth predstaviti će svoj novi album "Spavati, možda sanjati", dodao je Jandrić.

Istaknuo je da će posjetitelji moći pogledati i svjetsku premijeru, zajednički nastup virtouza pijanista Aljoše Jurinića i gitarista Petrita Çekua te fantastičnog gitarističkog Kvarteta u sastavu Zoran Dukić, Maroje Brčić, Tvrtko Sarić, Petrit Çeku. Pijanist i skladatelj Matej Meštrović predstavit će se s glazbenim projektom Expresto, a nastupait će i popularni Mariachi Los Caballeros te zagrebačka grupa Duende s frontmenom i virtouzom na gitari Tomislavom Tenšekom, koji će ugostiti flamenco pjevačicu Ninu Čorić.

Jandrić je izrazio je nadu da će i ove godine Scena AMADEO "istaknuti Zagreb na karti gradova koji svojom ponudom ne zaostaju za europskim i svjetskim kulturnim metropolama".

Treće izdanje Malih noćnih razgovora s književnicom Milanom Vuković Runjić počinje u utorak, 26. lipnja razgovorom s bivšom predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalijom Orešković.

U Malim noćnim razgovorima Vuković Runjić ugostit će i pjesnika i povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića, direktora HAVC-a Danijela Rafaelića, glumicu Mariju Sekelez, književnika Zdravka Zimu, glazbenu divu Terezu Kesoviju te pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića.

Kako je istaknuto, Scena AMADEO još se jednom uključila u humanitarnu akciju Korak u život, koju organizira Rotary Club Zagreb Kaptol, koncertom Tonija Cetinskog. Projektom se želi omogućiti nastavak školovanja djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a svakom kupcu ulaznice za humanitarni koncert, akademski slikar Vatroslav Kuliš će, sada već tradicionalno, pokloniti svoju potpisanu grafiku.

U sklopu Scene AMADEO, 12. srpnja bit će otvorena i izložba "Vrt" umjetnice Dore Kovačević, deveta u nizu izložbi posvećenih preminuloj akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović, kojima Scena AMADEO i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom. (Hina)
 

(D.H.F., 11.06.2018)

Tagovi: scena amadeo