Preskočite na glavni sadržaj

Objavljen natječaj za sudjelovanje na 42. Splitskom salonu (Rok: 8.6.2024.)

Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU-Split) raspisala je natječaj za sudjelovanje na 42. Splitskom salonu. Natječaj je otvoren do 8. lipnja 2024.   
vrijeme: 08.05.2024. - 08.06.2024.
url: https://hulu-split.hr/

OPĆENITO O SPLITSKOM SALONU:

SPLITSKI SALON izložba je suvremene umjetnosti koja se u neravnomjernom ritmu anualnih i bijenalnih događanja održava od godine 1969. Više od četiri desetljeća Salon okuplja potencijal likovne scene, ne samo regije nego i ukupnog prostora Republike Hrvatske, i u isključivoj organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split podastire javnosti dosege recentne produkcije u svim poznatim načinima likovnog izražavanja. Suvremeni Splitski salon, koji je bijenalan, tematski prati turbulentno stanje društvenih mijena. Stvaralačkim autorskim angažmanom i umjetničkom produkcijom Salon omogućuje likovnim umjetnicima referiranje na društvenu zbilju i tako biva mjestom promocije opće kulturne stvarnosti. 
Splitski salon je od svojih početaka 1969. imao misiju stvaranja izložbene manifestacije s jasnom estetskom vizijom, tako da je Salon prvo kolektivno izložbeno događanje gdje se vršila selekcija, prezentacija i valorizacija relevantnih radova splitskih umjetnika na jednogodišnjoj bazi. Salon je dakle postao periodična smotra na kojoj su se mijenjale mnoge generacije umjetnika, izbornika i koncepcija koja je evoluirala u najvažniju dalmatinsku bijenalnu grupnu izložbu hrvatske suvremene umjetnosti, posebno u razdoblju proteklih petnaestak godina.
Osim izložbenog programa, kustoskog postava u galerijskim prostorima, Salon organizira i rasprave na određenu temu, s poštivanjem različitih pogleda u javnom diskursu. Splitski salon redovito zadire i u tkivo grada performativnim djelovanjem jednog dijela aktera u projektu, istražujući reakciju ne samo ciljane publike nego i ukupne javnosti. 
 
KONCEPT 42. SPLITSKOG SALONA  / ''REGENERACIJA'' / KUSTOSICA JASMINA ŠARIĆ

Polazišna točka koncepta su globalno aktualne teme i problematike, poput klimatskih promjena, umjetne inteligencije i mentalnog zdravlja; ali ujedno i teme specifične za naš lokalni kontekst - urbano zagađenje, promjene na političkoj razini, masovna turistifikacija i njihove brojne posljedice. U pozadini naznačenih tema nerijetko je trauma, koja se ispoljava kako na individualnim, tako i na društvenim razinama. Unatoč pozamašnim distopijskim scenarijima koje spomenute problematike generiraju, predlaže se da nit vodilja izložbe ipak bude pronalaženje pozitivnog u postojećem, ili osmišljavanje novog; imaginacija, nada, konstruktivna refleksija (umjesto defetistički nastrojene kritike) pa ako je potrebno i - utopija. Predloženi umjetnički radovi stoga mogu biti humorna, istraživačka, fantastična, alegorijska, realna ili utopijska rješenja. U skladu s dosadašnjom kustoskom praksom Jasmine Šarić, poseban fokus stavit će se na rad u javnom prostoru i na participativne prakse.

Detaljnije o konceptu ovdje 

Online prijavnica na natječaj ovdje

Natječaj je otvoren:  od 08.05. do 08.06.2024.   
 
PROSTORI ODRŽAVANJA 42. SPLITSKOG SALONA:  
·        Salon Galić
·        Multimedijalni kulturni centar Split
·        Galerija Zoje Dumengjić / Klinički bolnički centar - Split
·        Dioklecijanovi podrumi
·        Mediteranski institut za istraživanje života
·        ovisno o žiriranim prijavama za izlaganje planiraju se uključiti: javni prostor i Sveučilište u Splitu
 
VRIJEME ODRŽAVANJA SALONA:
21.9.- 15.11.2024.
 
PROPOZICIJE NATJEČAJA:
 
Pravo sudjelovanja na natječaju imaju:
  • svi profesionalni umjetnici/ce  s prebivalištem u RH ( s članstvom u nekom od strukovnih udruženja ili statusom samostalnog umjetnika pri HZSU ili već imaju relevantno javno djelovanje)
Rok za podnošenje prijava:  do 08.06.2024.   
 
 
KATEGORIJE NATJEČAJA:

1.      NATJEČAJI ZA UMJETNIČKI RAD - moguće se prijaviti samo za jednu kategoriju a) ili b)
a)        Izlaganje postojećeg rada: 
Na natječaj za izlaganje postojećeg rada mogu se prijaviti do 3 rada, nastala nakon 1. siječnja 2022.  Iznimno, u obzir će se uzeti i stariji radovi ukoliko odgovaraju koncepciji i prethodno nisu bili izlagani u Splitu.
 
 
b)     Poticaj za produkciju novog rada:
Za produkciju novog rada  moguće je  prijaviti  samo 1 rad.  Maksimalan poticaj koji se može tražiti za produkciju je 500 eura.
 
2.      NATJEČAJ ZA PARTICIPATIVNE I DISKURZIVNE PRAKSE POD VODSTVOM UMJETNIKA-  moguće je predložiti samo 1 projekt, a prijava je  moguća i za umjetnike/ce  koji sudjeluju u natječaju za umjetnički rad.
Umjetnici odabrani u ovoj kategoriji će sudjelovati u sukreiranju diskurzivnog programa 42.Splitskog salona- radionice, diskusije, performativna predavanja, kolektivni procesi stvaranja, otvoreni i hibridni formati.
 
NAČIN PRIJAVE NA NATJEČAJ/ PRIJAVNICA
 
Prijave se zaprimaju isključivo preko online obrasca koji je dostupan na sljedećoj poveznici https://form.jotform.com/240572548618059
 
Radovi bez zaprimljenog online obrasca i potpune dokumentacije neće se razmatrati.
 
REZULTATI NATJEČAJA I ODABIR UMJETNIKA I UMJETNIČKIH RADOVA
 
Odabir umjetnika i umjetničkih radova vrši stručni žiri u sastavu kustosice Jasmine Šarić, suradnice Petre Šarin i predsjednice HULU-a Ane Bratić. Razlog ovakvog načina odabira umjetnika je u podizanju razine inkluzivnosti, transparentnosti i demokratičnosti; umanjivanje monopola kustosa nad izborom umjetnika, poticanje suradnje i dijaloga te omogućavanje većem broju umjetnika da dobije priliku da predstavi/producira svoj rad - otvaranje Salona širem krugu dionika.
 
Uz objavljeni natječaj kustosica zadržava pravo i osobnog poziva umjetnika/ca. 
Rezultati natječaja biti će objavljeni u roku od  30 dana od završetka natječaja i kandidati će o tome biti obaviješteni putem maila.
 
UVJETI IZLAGANJA I OBVEZE ORGANIZATORA
 
  • HULU će pokriti umjetničke honorare  u skladu s budžetom i brojem sudionika
  • HULU se ne obvezuje financirati trošak dostave i povrata umjetničkih djela 
  • Troškovi produkcije se pokrivaju isključivo  u kategoriji poticaja za produkciju novog rada u maksimalnom iznosu od 500 eura
  • Umjetnici/ce  koji prijavljuju rad u javnom prostoru mogu predložiti mjesto izvedbe, ali HULU se ne obvezuje osigurati predloženu lokaciju
 
KONTAKT ZA SVA PITANJA VEZANA UZ NATJEČAJ
Za sve dodatne informacije obratite se e-mailom na adresu: hulunatjecaj@gmail.com

izvor