Preskočite na glavni sadržaj

Zbor HRT-a za potporu HGZ-u

Hrvatska radiotelevizija i Zbor HRT-a pružit će potporu Hrvatskom glazbenom zavodu koncertom, u petak, 26. lipnja, na ljetnoj pozornici s južne strane zgrade HRT-a na Prisavlju.
vrijeme: 26.06.2020.
url: https://glazba.hrt.hr/

Program, pod vodstvom i prema izboru redovitog suradnika Zbora HRT-a, mladog dirigenta Vetona Marevcija, donosi ritmičnu, potresnu, dirljivu, inovativnu i uzbudljivu glazbu iz vokalnog repertoara 20. i 21. stoljeća, duboko prožetu duhovnošću: dva stavka, O Clavis David i O Oriens iz adventske kantate Adventus Domini nostri Jesu Christi iz 2007., za zbor i udaraljke slovenskog skladatelja Damijana Močnika; skladbu temeljenu na psalmima 99 i 111, A Good Understanding američkog skladatelja Nicoa Muhlyja, nastalu 2005. za zbor, udaraljke i orgulje; drugi i treći stavak iz Chichesterskih psalama Leonarda  Bernsteina, temeljene na skladateljevoj preradi nekoliko psalama, nazvanih tako zbog narudžbe katedrale u Chichesteru, u verziji za zbor, orgulje, harfu, udaraljke;  te stavak Kletva nad željezom estonskog skladatelja Veljoa Tormisa.
 
Uz članove Zbora HRT-a, među kojima su solisti Želimir Panić, Vjekoslav Hudeček, Daniela Perosa, Nikolina Virgej Pintar, Andro Bojanić te Tomislav Meštrić, u izvedbama sudjeluju Mirjana Krišković na harfi, Pavao Mašić za orguljama i klavijaturama, te udaraljkaši Filip Merčep, Fran Krsto Šercar i Renato Palatinuš.

HRT za HGZ može se pratiti uživo, uz slobodan ulaz, te u izravnom prijenosu na Trećem programu HR-a i Trećem programu HTV-a, a počinje uvodnom emisijom, u kojoj, na ljetnoj pozornici, gostuju predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković  i dvojica donatora HGZ-a, arhitekt Roman Šilje i pijanist Petar Klasan.

Opširnije:
https://glazba.hrt.hr/