izložba

Izložba Vlade Perkovića u galeriji HMI


vrijeme: 20.04.2018.
mjesto: Galerija Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb

Otvorenje izložbe Vlade Perkovića 'Ljepote hrvatskih obala' održat će se u petak, 20. travnja 2018. u 20,00 sati, u galeriji Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu. Autor živi i radi u Beču.

Svoj opus hrvatskih primorskih gradova i dalmatinskih otoka autor po prvi put predstavlja u Hrvatskoj matici iseljenika.

Autor izložbe i postava VLADO PERKOVIĆ rođen je 1952. u općini Modriča u Bosanskoj Posavini, gdje je završio osnovnu školu. Maturirao je na gimnaziji u Subotici, a od 1974. studirao ekonomske nauke u Beču gdje je, 1983. i magistrirao. Zapošljava se u bečkom Institutu za međunarodno gospodarstvo na kojem ubrzo postaje izvozni menadžer, a onda devedesetih godina i samostalni poduzetnik u sektoru kemijskih sirovina. Tijekom Domovinskog rata je kao član Paneuropske unije vrlo zdušno i aktivno sakupljao donacije za pomoć domovini. U razdoblju od 2000. do 2004. godine bio je predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa za Austriju. Ljubav prema slikarstvu gaji od najranijeg djetinjstva i osnovnoškolskih dana, a intenzivno slika uljenim bojama od 1984. i, nakon poduke u Münchenu, skoro svake godine izlaže. Autor živi i radi u Beču, a svoj opus hrvatskih primorskih gradova i dalmatinskih otoka po prvi put predstavlja u Hrvatskoj matici iseljenika.

Perkovićeve vedute pršte mediteranskom snagom jadranske topline i svjetla gdje jarkim bojama naznačuje svu ljepotu morskih krajolika; svojim prepoznatljivim premda pomalo ekspresionističkim potezima plenerizma uvlači nas na trgove Zadra, Dubrovnika, Orebića, Hvara ostavljajući dojam kao da upravo zajedno s autorom šećemo spomenutim sredinama u kojima je živio. Izjavio je da su ga od najranije mladosti zaokupljale žarke boje i da je eksperimentirajući s odnosom svjetla i jakim kolorističkim efektima kroz blago naznačene kubističke naboje pronašao sebe. (Ljerka Galić)

www.matis.hr

(D.H.F., 17.04.2018)

Tagovi: vlado perković