" />
izložba

Osijek: Povodom Međunarodnog dana Roma izložba u stradanju Roma u II. svjetskom ratu


vrijeme: 12.04.2018. - 19.04.2018.
mjesto: Osijek; Kulturni centar Eurodom

Povodom Međunarodnog dana Roma u Osijeku je u četvrtak otvorena izložba 'Miranda – holokaust Cigana', a saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi istaknuo je kako je priča o Mirandi dio napora romske zajednice da većinsko stanovništvo upozna s poviješću Roma i njihova stradanja u II. svjetskom ratu.

Na otvorenju izložbe Kajtazi je pojasnio kako je izložba o "romskoj Ani Frank" dio projekta "Kroz Mirandine oči", koja se bavi još uvijek nedovoljno osviještenom i istraženom temom stradanja romskog stanovništva u europskim zemljama.

 

"Moram reći da je učinjeno jako puno, ali ne dovoljno da se Romi integriraju u društvo. Ti su problemi naročito vidljivi u manje razvijenim državama, ali je pravilo da su Romi u svim zemljama diskriminirani", naglasio je Kajtazi. Izrazio je nadu da će izložba biti pomak prema razumijevanju romskog i većinskog stanovništva.

 

Osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović najavio je kako će uskoro biti donesena odluka o obilježavanju Dana nacionalnih manjina, koju će donijeti Županijska skupština na svojoj idućoj sjednici.

 

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić ocijenio je kako ova izložba omogućava građanima Osijeka povijesnu istinu o onome što se Romima događalo diljem Europe, pa isto tako i u Osijeku.

 

"Ovu izložbu treba podržavati da nam se ne ponovi ono što se nedavno događalo", rekao je Vrkić i ocijenio kako zločin treba valorizirati na pravi način. Napomenuo je da u Osijeku Romi nemaju udrugu koja bi promicala njihove interese, te najavio da će u suradnji sa zastupnikom Kajtazijem to pokušati i promijeniti.

 

Autor projekta "Kroz Mirandine oči" je Veijo Baltzar, finsko-romski umjetnik i predsjednik udruge DROM. Izložba obilazi 20 europskih zemalja, a do sada ju je vidjelo 34 milijuna građana Europske unije. U Osijeku se izložba može pogledati u Kulturnom centru Eurodom do 19. travnja. (Hina)
 

(R.P.B., 12.04.2018)