Preskočite na glavni sadržaj

Na konferenciji kustosa AAMC-a sudjelovala i Svjetlana Sumpor iz HMNU

Association of Art Museum Curators (AAMC) je početkom mjeseca svibnja održao virtualnu konferenciju kustosa na kojoj je sudjelovala i dr. sc. Svjetlana Sumpor, viša kustosica iz Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, jedina sudionica iz Hrvatske.
vrijeme: 14.05.2020.
url: http://www.hmnu.hr/
 
Dana  1., 4. i 5. svibnja 2020. održana je virtualna Konferencija u organizaciji Association of Art Museum Curators (Udruženja kustosa umjetničkih muzeja) iz New Yorka. Konferencija je održana u virtualnom obliku, putem aplikacije Zoom group chat, zbog nemogućnosti održavanja planirane Konferencije u Seattleu, uslijed izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom Covid 19 virusa.

AAMC je udruga i fondacija sa sjedištem u New Yorku, koja ima više od 1300 članova iz više od 400 institucija iz 18 zemalja svijeta. Osnovana je 2001. godine, s misijom podržavanja i promoviranja rada kustosa zaposlenih u neprofitnim institucijama, kreiranjem većih mogućnosti njihova umrežavanja, suradnje, profesionalnog razvoja i napredovanja. Osim redovitog organiziranja godišnje konferencije, AAMC za svoje članove vrlo aktivno i angažirano organizira brojne webinare i tematski osmišljene virtualne sastanke, radi čim bolje i intenzivnije komunikacije i povezivanja članova. Na godišnjoj razini, AAMC dodjeljuje nagrade za izvrsnost u kategorijama najbolje izložbe; kataloga; digitalne publikacije i teksta, kao i putne stipendije za sudjelovanje na konferenciji u tri kategorije (mlađi kustos; kustos američke umjetnosti; kustos s Balkanskog poluotoka).

Organiziranjem svoje prve virtualne Konferencije, AAMC vrlo se je promptno i uspješno prilagodio neočekivanim okolnostima globalne pandemije. Uz diskusije posvećene temama od opće važnosti za sve kustose, pitanja samonametnutih granica i granica koje nam nameću drugi (boundaries and barriers; Vishakha Desai), rasprava o najpoželjnijim (ili najvažnijim) osobinama kustosa i selektivnim praksama zapošljavanja, odnosu kolekcionara i muzeja iz pravne perspektive, te problematiziranju nove znanstvene paradigme globalnog kojom se nastoje nadići uvriježene povijesti umjetnosti nacionalističkog predznaka, kao i uz panele specijalistički posvećene kontekstu SAD-a i pitanju etničkih manjina, znatan dio predavanja lucidno se osvrnuo i na aktualnu svjetsku situaciju bez presedana, situaciju pandemije i post-pandemije. Predavači su istaknuli kako će novonastala situacija zasigurno utjecati na muzejski – i uopće, kulturni – sektor tako da ga umjesto dosadašnjeg imperativa rasta usmjeri na propitivanje svog stvarnog utjecaja i značaja (impact instead of growth; Kaywin Feldman), na fokusiranje na publiku i kreativno osmišljavanje novih sadržaja te pristup rješavanju problema poput jazz glazbenika: improviziranjem u datom trenutku (Marianne Lamonaca). Opći je zaključak sudionika Konferencije AAMC-a 2020. da nas vrijeme u kojem živimo poziva da prigrlimo rizik, usudimo se izaći iz zone ugode i isprobamo nešto novo.

Virtualnoj konferenciji AAMC-a 2020. prisustvovalo je 385 sudionika, među njima i viša kustosica i voditeljica zbirke Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, dr. sc. Svjetlana Sumpor, dobitnica stipendije AAMC Travel Fellowship 2020, koju će koristiti za sudjelovanje na Konferenciji u New Yorku u svibnju 2021. godine. Ovo je veliko priznanje ne samo gospođi dr. sc Svjetlani Sumpor nego i Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti, osnovanom 1952. godine.
 
Više informacija:
 
https://www.artcurators.org/
 
https://www.facebook.com/ArtCuratorsAssoc/