konferencija, znanstveni skup

Skup 'Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika'


vrijeme: 29.03.2018.
mjesto: Zagreb, HAZU

Skup 'Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika'' održava se u četvrtak u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu, u povodu Festivala Frankofonije i Europske godine kulturne baštine. 

Skup je otvorio savjetnik za kulturu u Francuskom veleposlanstvu Guillaume Colin, rekavši kako je lijepo da Francuzi mogu sa svojim partnerima iz Hrvatske podijeliti iskustvo vlastitih javnih politika. "Mi kroz oči svoga partnera otvoreno gledamo u vlastita iskustva", istaknuo je Colin.

Organizatori skupa "Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika" su Znanstveno vijeće za kazalište, film, radio i televiziju HAZU te i Prokultura - Opservatorij kulturnih politika - Split.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić podsjetio je na važnost i ulogu Akademije u znanosti te preko umjetnosti i kulture njezinu ulogu u očuvanju hrvatskoga nacionalnoga identiteta.

I načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti u Ministarstvu kulture RH Nevena Tudor Perković naglasila je važnost očuvanje nacionalne baštine i kulture u cjelini. "Kulturna baština je zajednička europska vrijednost". Gledamo prošlost da bismo bolje shvatili sadašnjost, istaknula je.

Ocijenila je kako je dijalog bit kulture, a ona ima posebnu važnost i u poticanju društvenoga rasta.

Nensi Ivanišević istaknula je važnost širine kulturnih politika te potrebu dijaloga koji pruža kultura.

Organizacijom ovog skupa želimo omogućiti susret stručnjaka iz različitih područja kulturnog života s ciljem razmjena teorijskih i praktičnih znanja te funkcioniranja kulturnih politika prema baštini u svjetlu francuskog iskustva, rekla je Ivanišević. Napomenula je da se francuska inačica kulturnih politika razvija  u suradnji brojnih partnera pod vodstvom Ministarstva kulture i komunikacija već više od šezdeset godina.

Naglasak je, istaknula je Ivanišević, na očuvanju jezika i baštine, razvoju umjetnosti te afirmaciji francuske kulture unutar nacionalnih i EU granica, kao i na globalnoj razini.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač govorio je o baštini u službi hrvatske vanjske politike.

Podsjetio je da je aktivna promidžba hrvatske kulturne baštine bila važna u uklanjanju predrasuda o Hrvatskoj i Hrvatima 1990-ih i 2000.-ih godina.
"Slika o Hrvatskoj u svijetu se dramatično promijenila na bolje ako kao polaznu točku uzmemo 1990. godinu", istaknuo je Kovač dodavši kako još uvijek ima prostora za poboljšanje slike o Hrvatskoj i Hrvatima.
To je, kaže Kovač, moguće postići učinkovitom promidžbom kulturne baštine i snažnijim zajedničkim djelovanjem hrvatskih institucija. Francuska je u ovom slučaju dobar primjer, poručio je.

Profesorica na Odsjeku za komunikologiju Hrvatskih studija Nada Zgrabljić Rotar govorila je o osnivanju muzeja medija što bi, smatra, pomoglo medijskoj pismenosti te zaštiti medijske tiskane i audiovizualne kulturne baštine.

Ocijenila kako bi taj muzej treba imati pet prostorija te dodala kako bi u prvoj bio tisak, u drugoj radi, trećoj televizija u četvrtoj poznati novinari, a u petoj bi bio prostor za edukaciju publike.

Na skupu su, uzi ine, govorili i akademik Boris Senker, Bosilja Perić Kempf, Daniela Angelina Jelinčić te Barbara Vujanović. (Hina)
 

(D.H.F., 29.03.2018)