izložba

Izložba 'Maleni' Marije Matić u zagrebačkoj Galeriji SC


vrijeme: 23.03.2018. - 31.03.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija SC

U okviru programa 'Oni dolaze…' u petak, 23. ožujka, u zagrebačkoj Galeriji Studentskog centra (SC) otvara se izložba 'Maleni' mlade umjetnice Marije Matić. 

Podsjetivši na Tolstojeve riječi da je umjetnost ljudska aktivnost koja se sastoji od toga da čovjek svjesno, pomoću određenih vanjskih znakova, prenosi na druge osjećaje koje je on proživio, autorica predgovora izložbe Maja Flajsig kaže kako će nas, promatrajući slike Marije Matić, isprva obuzeti osjećaji nelagode, užasa i anksioznosti.

"Naime, u nemogućnosti artikulacije doživljaja i uspomena, Marija priziva emocije koje su joj zapravo bliže od sjećanja. Na jednak način djeca u ranoj dobi nisu sposobna izraziti svoje emocije verbalno nego se one različitim gestama i izrazima lica otkrivaju iskreno i nesputano", objasnila je.

Po njezinim riječima, autorica svoje emocije pronalazi na fotografijama iz obiteljskih albuma, pokušavajući se prisjetiti zaboravljenog iz poznatih lica, kao i svoga te iščitavati ono njoj nepoznato.

"U maniri Dubuffetove čiste forme kreativnoga izraza, ona simplificira likove djece svodeći ih na njihovu esenciju koju potencira korištenjem, ponekad fovistički, intenzivnih i jarkih boja. Usto, velike dimenzije njenih radova samo pojačavaju intenzitet dojma koji izazivaju kao kontrapunkt stvarnoj veličini malenih", ocijenila je.

"Iz emocija, koje tada postaju jasnije i bliže, izvire doticaj s onostranim svojstven djeci, koja u vrtlozima svoje mašte kao da znaju nešto što odrasli ne znaju, nešto što će i sami zaboraviti odrastanjem. Upravo taj misterij ono je što u nama stvara nelagodu dok gledamo Marijine slike, koja nas upravo obuzima kada promatramo predimenzionirane malene na velikim formatima koji tako zaista i jesu veći od nas, svojom čistom emocijom i iskrenošću koja nam je odrastanjem postala daleka", zaključila je Flajsig.

Marija Matić (Zagreb, 1994.) školovala se na Studiju likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, dosad je imala dvije samostalne izložbe - "Siročad" u Galeriji Academia Moderna te "..kako se sada osjećam..." na Akademiji, te nekoliko skupnih.

Njezina će izložba "Maleni" bit će otvorena do kraja ožujka. (Hina)

https://www.facebook.com/events/204374573652756/


 

(D.H.F., 19.03.2018)

Tagovi: marija matić