predavanje, tribina

Književni petak: Osmi povjerenik – od Zagreba do Trećića


vrijeme: 16.03.2018. 20 h
mjesto: Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat

Druga tribina Književnog petka u 63. sezoni, na temu 'Osmi povjerenik – od Zagreba do Trećića', održat će se u petak, 16. ožujka, s početkom u 20 sati, u Gradskoj knjižnici (Galerija Kupola). Urednik i voditelj je Nikola Petković, a gostuju: Renato Baretić, Nadia Cvitanović, Frano Mašković i Ivan Salaj.

Knjiga i film, znamo, dva su medija. Originalni scenarij, znamo i to, razlikuje se od adaptacije književnog djela. Različit je i u namjeri, i u formi, ali i u predviđanju i pretpostavljanju horizonta očekivanja recipijenata.
 
Što je to što, od samih početaka filma, vabi i nagoni filmaše da posežu za modelom adaptacije književnih tekstova prilagođavajući ih zahtjevima i pravilima kinematografije? Koji elementi literarnog djela, s jedne, i filma, s druge strane, su ključni u transformaciji kao i u približavanju ta dva medija? Je li proces adaptacije, kako je o prilagodbi uvriježeno misliti, zbir susreta i križanja — podudarnosti i razlika? Radi li se o generalnim i institucionalnim susretima između kulture knjige i filmske kulture? Koliko je važan semiotički susret dvaju različitih znakovnih sustava? Koliko je u svemu važan i osobni susret, onaj između književnika i redatelja? (N. P.)
 
Urednik i voditelj Književnog petka je Nikola Petković. 
 
O ovim i sličnim pitanjima razgovarat će s književnikom Renatom Baretićem, autorom višestruko nagrađivanog romana Osmi povjerenik i Ivanom Salajem, redateljem i scenaristom filma nastalog prema Baretićevom romanesknom predlošku. Uz autora i redatelja, o glumačkim iskustvima u filmu Osmi povjerenik govorit će Nadia Cvitanović i Frano Mašković.
 

(R.P.B., 12.03.2018)