izložba

Ružica Dobranić: Skriveno zbivanje


vrijeme: 08.03.2018. - 15.03.2018.
mjesto: Zagreb; Galerija Siva, Pierottijeva 11

U zagrebačkoj Galerija Siva (Medika) u četvrtak, 8.ožujka, u 20 sati otvara se izložba umjetnice Ružice Dobranić 'Skriveno zbivanje'.  Autorica kroz svoj rad pokušava materijalizirati mentalne prostore u kojima se trenutno nalazi. Koristi materijale poput papira i tekstila, koji su podložni propadanju, baš poput krhke memorije...

 
U galeriju Siva, autorica će unijeti predmete pronađene i dorađene u sklopu svakodnevnih lutanja i istraživanja. To su objekti sastavljeni od različitih materijala (pronađenih predmeta, crteža, bilježaka), nastalih u sobičku, točnije u kukuljici.  Kada se poželi odmaknuti od svakodnevnih briga, obaveza i rutine, umjetnica se  zavlači  u kukuljicu i u tajnosti istražuje čudesne svjetove.
 
Izloženi objekti manjih formata su dokazi svakodnevnog skrivenog zbivanja. Izvučeni iz konteksta ateliera (kukuljice), smješteni u galerijski prostor oni su poput zečjih rupa koje nas ponovno uvlače u bajkovite priče. Djeliće tih skrivenih zbivanja donosi u mikro izdanju. Dok jedan predmet uvećava do prostorne intervencije u kojoj kontrastiranjem materijala i zagonetnošću nastoji promatrače dublje uvući u priču i ih potaknuti na daljnje istraživanje."
 
Ružica Dobranić, rođena je u Zagrebu 1989. Završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, 2013, a diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Mirjane Vodopije.
Dosad je ostvarila tri samostalne izložbe, u Galeriji VN u Zagrebu, u Galeriji Shira u Zagrebu, te u Europskom institutu za kulturu ophođenja, Zagreb. Tijekom studija sudjeluje na kolonijama i radionicama. Aktivno izlaže na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Također je aktivna na području primijenjene umjetnosti (ilustracija, dizajn, scenografija).
 
Više na:
https://www.facebook.com/events/204206126991785/
rooqfwfq.tumblr.com
 
Galerija Siva program je Autonomnog kulturnog centra Attack, financijski je podržana od Ministarstva kulture republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za Kulturu, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.
 

(R.P.B., 07.03.2018)