projekcija

Novi ciklus filmova 'Svijet nije savršen' u Kinoklubu Zagreb


vrijeme: 01.03.2018. 21 h
mjesto: Zagreb; Kinoklub Zagreb, Trg žrtava fašizma 14

U Kinoklubu Zagreb počinje ciklus filmova pod nazivom 'Svijet nije savršen'. Filmovi se prikazuju svaki četvrtak u ožujku, s početkom u 21 sat, a ulaz je slobodan!

Tek neki autori uspiju razviti vlastiti filmski jezik, te formirati osebujnu i elaboriranu filmsku estetiku. Oni nam komuniciraju svoje ideje u specifičnom vizualnom kodu, koju možemo prihvatiti ili odbaciti, ali ako ga odbacimo možda ćemo se lišiti jednog divnog gledalačkog iskustva. Ovaj filmski ciklus nastao je upravo na temelju potrage za takvim jedinstvenim autorima u razdoblju od zadnjih 20-ak godina, te smo ih pronašli u Argentini, Francuskoj, Mađarskoj, Meksiku i Tajlandu. Svaki od autora čini filmski pokret od samo jednog člana. Dođite pogledati filmove koje drugi nikako ne mogu kopirati.
 
Program:

01.03. “Holy girl”, (2004.), r. Lucrecia Martel / Argentina
U Argentinskom hotelu gdje se održava medicinska konvencija, susreću se dvije obitelji. Film Lucrecije Martel „The holy girl“ kojeg je među ostalima producirao i Pedro Almodovar, bavi se senzacijom religijskog zanosa i kako je ta opsesija povezano sa seksom.

08.03. “Battle in heaven”, (2005.), r. Carlos Reygadas / Meksiko
Film započinje scenom felacija, a završava dizanjem meksičke zastave. Sve ono između uzrokovalo je lavinu kritika kada se film prvi put prikazao u Cannesu.

15.03.  “Beau travail”, (1999.), r. Claire Denis / Francuska
Spoj stvarnog i snolikog, naturalističkog i figurativnog, sve osvijetljeno onostranim svjetlom u nešto što bi u dvije riječi nazivali muškim baletom.

22.03. “Tropical malady”, (2004.), r. Apichatpong Weerasethakul / Tajland
Rezervisti tajlandske vojske stišću se jedan do drugoga kako bi se fotografirali s tijelom mrtvoga čovjeka. Civila je ubio tigar. Tigar ili šumski duh koji se skriva u sjevernim šumama Indokine?

29.03. “The Turin horse”, (2011.), r. Bela Tarr / Mađarska
U Torinu, 1889. godine seljak je šibao svoga konja. Kada je to vidio, Friedrich Nietzsche bacio se u zagrljaj životinji, te potom kolaborirao, pao na pod i doživio živčani slom. Nietzsche više nikada nije bio isti, a ovo je film o konju i seljaku koji ga je šibao.

Ciklus je pripremio Vedran Šuvar, predsjednik Kinokluba Zagreb.

(R.P.B., 01.03.2018)