projekcija

MM centar premijerno prikazuje 'Buduće s(a)vršeno vrijeme' Nele Wohlatz


vrijeme: 08.02.2018.
mjesto: Zagreb; MM centar Studenskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25

MM centar Studentskog centra u Zagrebu u veljači donosi nekoliko hrvatskih premijera, među kojima je i dokumentarno-igrani film njemačke redateljice s argentinskom adresom Nele Wohlatz, 'Buduće s(a)vršeno vrijeme' koji se prikazuje 8. veljače.

Iako je rođena Njemica Nele Wohlatz mnogi smatraju jednom od novih nada suvremenoga latinoameričkoga filma, a i njezin je dokumentarno-igrani film duboko uronjen u prostore između kultura, jezika i identiteta.
 
Kroz lik mlade Kineskinje Xiaobin koja u Argentini uči španjolski film, dok njezina obitelj to odbija, autorica tematizira ulogu jezika u osobnom razvoju i socijalnim interakcijama, a struktura učenja novoga jezika istovremeno postaje strukturom samog filma, napominje se u najavi MM centra.
 
Na festivalu u Locarnu za film, koji ima i brojne autobiografske elemente, Wohlatz je osvojila nagradu za najbolji prvi film. Sve uloge ostvarili su naturščici, a jedini je profesionalni glumac Nahuel Perez Biscayart, zvijezda filma "120 BPM", koji u glumi samoga sebe.
 
MM centar za 15. veljače priprema i premijeru filma "Tvornica ničega" Portugalca Pedra Pinhe, što je priča o razočaranju, nemoći i nemogućnosti promjene sistema ispričana kroz sudbinu tvorničkih radnika kojima, zbog ekonomske, političke, pa i moralne krize, prijeti masovno otpuštanje.
 
Film se najavljuje kao aktivističko djelo koje propituje ulogu rada u vremenu kada ekonomska kriza postaje dominantan oblik upravljanja, razarajući granice između stvarnosti, fikcije i kazališta. Bio je veliki festivalski hit, među ostalim, na prošlogodišnjem festivalu u Cannesu je osvojio nagradu FIPRESCI.
 
Premijerno će se prikazati i "Kartoline", 21. veljače, s dvanaest petominutnih mockumentaryja o hrvatskim mjestima s neobičnim dijalektima u režiji mladih režisera i video umjetnika i umjetnica Katerine Dude, Ante Zlatka Stolice, Hrvoslave Brkušić, Ivane Pipal, Darovana Tušeka i Igora Bezinovića.
 
Nova epizoda Godardovih Filmskih (Pri)povijesti u MM centru održat će se 9. veljače na temu Novi val, a projekciju će pratiti razgovor s filmskim teoretičarem Hrvojem Turkovićem i filmskim kritičarem Jankom Heidlom.
 
Projekt Filmske (pri)povijesti temelji se na istoimenom projektu Jeana-Luca Godarda koji je kroz četiri filmska video eseja, od kojih je svaki podijeljen u dva poglavlja, predstavio jedan mogući pogled u povijest sedme umjetnosti.
 
Među ostalim, tijekom veljače će u MM centru Kinoklub Zagreb, kao najstariji klub filmskih amatera u jugoistočnoj Europi i najplodniji hrvatski filmski producent kratkih filmova, predstaviti svoju prošlogodišnju produkciju. Ulaz na sve programe je besplatan! (Hina)

(R.P.B., 07.02.2018)