" />
koncert

Cinkuši u svibnju u Tvornici kulture


vrijeme: 11.05.2018.
mjesto: Zagreb; Tvornica kulture, Šubićeva 2

Porinom nagrađena etno world music družina Cinkuši, koja u svojoj glazbi spaja tradicionalne pjesme Međimurja, Prigorja i Zagorja s punk-rockom, svojih će 20 godina na sceni obilježiti koncertom 11. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Kako se ističe u najavi, baštinici glazbe podneblja čiji zrak udišu punim plućima, potpuno otvoreni za razne metamorfoze rocka, psihodelije, jazza, pa čak i ekspresivne komorne glazbe, Cinkuši su izvrstan primjer "prevođenja" tradicionalnih pjesama u eksplozivne dijelove punka, freak-folka, briljantnih balada ili suptilnih kombinacija valcera i kabareta s primjesama neo-folk undergrounda.

 

Dosad su izdali četiri samostalna albuma, "Zeleni kader" (1999.), "Domesticus Vulgaris" (2005.), "Špiritus Sanctus" (2009.) i "Krava na orehu" (2017.), te jedan live CD/DVD "Uživancija!" (2011.). Uvršteni su na prestižne strane i domaće kompilacije.

 

Od samog početka teže multimedijalnosti, autori su glazbe za kazališne predstave Dražena Ferenčine "Pred smrt",  Renea Medvešeka "Čovjek koji je spasio Europu", sudjelovali su u "Hamletu" u režiji Zlatka Viteza. S plesnim ansamblom Liberdance ostvarili su uspješnu suradnju napisavši glazbu za plesne predstave "Domesticus Vulgaris" ili "Jednostavno domaće" i "Etnounlimited ili suze i krv". Potpisuju glazbu za animirane filmove "Ciganjska" i "Silencijum".

 

Nagrađeni su Porinom za album "Špiritus Sanctus", a na 13. Danima Hrvatskog filma dodijeljena im je nagrada za najbolju autorsku glazbu. O glazbenoj družini Cinkuši u produkciji Hrvatske televizije snimljen je dokumentarni film "The Cinkuši" u režiji Ljiljane Šišmanović.

 

"Cinkuši vode tamo gdje drugi bendovi ne mogu odvesti. Gdje znoj natapa košulje, gdje bubanj izuva iz šlapa,a bas iz čizmi, gdje mandolina veze potkošulju, a violina plete pulover, tamo gdje se odjeven čovjek osjeća golim i zadovoljnim, a onaj gol ugodno odjevenim, tamo gdje truba dodaje kraj, a usna harmonika početak, tamo gdje gitara para i šije, gdje glasovi reže i poju, gdje se dan utapa u noć, a svaka pjesma kao da je prva, posljednja i jedina. Četiri nježne i bijesne albumske životinje tako vrludaju eterom i svijetom zanoseći svakoga tko zanos želi osjetiti, plesati, pjevati i osjećati se dobro", poručuje se u najavi. (Hina)
 

 

(R.P.B., 30.01.2018)