" />
predavanje, tribina, projekcija

Eduard Galić gostuje na Kratkim slikama


vrijeme: 25.01.2018. 19,30 h
mjesto: Zagreb; MM centar Studenskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25

U četvrtak, 25. siječnja, od 19,30 sati, na Kratkim slikama u MM centru prikazuju se tri filma koji svoju dramaturgiju grade na čovjeku svojstvenoj potrebi da vidi ono čega nema i da mu pokloni apsolutnu moć nad svojim životom koliko se god iracionalnim to činilo. Osim toga gost ovog izdanja Kratkih slika je klasik hrvatskog dokumentarnog filma Eduard Galić s kojim će razgovarati Višnja Vukašinović. Ulaz je, kao i uvijek, besplatan!

 Dokumentarac Majka Božja Letnička Eduarda Galića donosi portret hodočasnika koji svoju vjeru polažu u Gospinu dobrotu, a udobrovoljiti je pokušavaju poganskim ritualima. Tri hodočasnika Josipa Viskovića pak potragu za iskupljenjem stavljaju u pomaknut i apsurdan okvir svijeta u kojem je sve moguće, osim pronaći smisao. Mladi, pak, autor Juraj Primorac, u filmu Marija umjetnički nadahnuto istražuje sve izraženiji sukob duhovnoga i materijalnoga u našoj svakodnevici fokusirajući se na duhovitu, ali i duhovnu priču o čovjeku koji ima dar vidjeti ono što drugi ne vide.
 
O transcendentnom i kako ga filmski uobličiti razgovara se uživo s klasikom hrvatskog dokumentarnog filma Eduardom Galićem. Razgovor moderira filmska kritičarka i selektorica programa Višnja Vukašinović.
 
Eduard Galić (1936.) hrvatski je filmski i televizijski redatelj i scenarist, smatra ga se za najproduktivnijeg hrvatskog redatelja. Stvarateljska mu je karijera duga preko 45 godina. Već od 1963. aktivno režira. Režirao je brojne televizijske drame, televizijske serije, dokumentarne filmove, tri igrana filma i 100 raznih televizijskih formâ.
 
Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, posvećen nezavisnom i inovativnom filmu. Filmovi Eduarda Galića, Josipa Viskovića i Juraja Primorca prikazuju se u sklopu programske cjeline Runda kratkog čiji je cilj pružiti širu sliku suvremenog hrvatskog kratkog filma kroz suodnos suvremenih i starijih ostvarenja koja međusobno korespondiraju na manifestan ili podsvjestan način.
 
Ulaz je besplatan, a više informacija potražite ovdje ili na Facebook eventu.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 24.01.2018)