izložba

Bogdan Budimirov: Kuća za dvoje


vrijeme: 23.01.2018. - 06.02.2018.
mjesto: Zagreb, Oris Kuća arhitekture, Kralja Držislava 3

U utorak, 23. siječnja 2018. godine u 18 sati, u Oris Kući arhitekture otvara se izložba Bogdan Budimirov: Kuća za dvoje.  

Izložba će predstaviti projekt obiteljske kuće arhitekta Bogdana Budimirova na zagrebačkoj Perjavici.
U utorak, 30. siječnja, u 18 h održat će se razgovor s arhitektom koji će voditi Maroje Mrduljaš, Lovorka Prpić i Feđa Vukić.

'Zapravo, sve vrijeme ništa se ne mijenja, nego tako, kako se mi s godinama mijenjamo program se korigira. Pitanje je hoćemo li baš ovu kuću napraviti. Poslije nekog vremena moja žena može razmisliti i uprijeti prstom na neko mjesto u nacrtu. Na kraju je rekla: ‘Zašto bismo gradili? Zašto ne stavimo dva kontejnera? Za to ne trebamo građevinsku dozvolu!’' (Bogdan Budimirov, u razgovoru s Vladimirom Mattionijem, ljeto 2002.) 
 
'Sebi karakterističnim aforizmom Bogdan Budimirov ironizira, ali zapravo razotkriva zamku projektiranja za samoga sebe. Projektirati vlastitu kuću, arhitektu je teško. Osobito kada se radi o zemljištu za koje je obitelj emotivno vezana. Parcela na Perjavici vrlo je velika, zelena i osunčana, lišena olakotnih prostornih ograničenja: moguće su bezbrojne varijante rješenja. Arhitekt za sebe teško nalazi vremena jer uvijek postoji važniji posao, što dodatno koči ionako spori proces nastajanja kuće.
 
Projekt kuće za suprugu i sebe Budimirov je započeo krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, kad je njemu bilo tek četrdeset. Otad su prošla desetljeća: 21. varijanta napokon je ostvarena. Kuća za dvoje danas je gotovo dovršena; preostalo je ugraditi nešto opreme i izvesti završni sloj poda u interijeru. U međuvremenu, vlasnici su se uselili u kuću. Unijeli su samo najnužnije stvari. Budimirov je u dnevnom boravku na mjesto budućeg stola za blagovanje postavio svoj crtaći stol Moya za kojim projektira pozicije opreme i detalje koji nedostaju. Producira nacrte na dnevnoj bazi. Soba za boravak postala je arhitektonska radionica; Kuća za dvoje postala je Budimirovljev work in progress – kuća ispražnjena od suvišnog. Svakodnevan rad kao smisao, življenje života.' (Lovorka Prpić, Oris 104, 2017.)

Izložba ostaje otvorena do 6. veljače.

(Oris.hr)

(D.H.F., 22.01.2018)