izložba

Izložba fotografija Borisa Topličanca u Etnografskom muzeju


vrijeme: 16.12.2017. - 31.12.2017.
mjesto: Zagreb, Etnografski muzej, Trg braće Mažuranić 14

U Etnografskom muzeju u Zagrebu je otvorena izložba fotografija zagonetnog naziva 'Dah istkan sjetom' fotografa Borisa Topličanca, člana Fotokluba Zagreb, umjetnika osebujnog stila, prepoznatljive poetike i stvaralačkog izričaja.

O izložbi:

'Boris Topličanec se na izložbi predstavlja sa svojih 26 autorskih fotografija velikog formata u crno bijeloj tehnici, koje kao cjelina nude svojevrsni presjek njegova cjelokupnog opusa, kao i tendencije, prakse i ideje njegova novijeg stvaralaštva i likovnog izričaja. Veći dio izloženih fotografija prikazuju motive i prizore usamljenosti, praznine, melankolije i sjete kao načinu života i egzistencije suvremenoga čovjeka u tranzicijskom društvu i globalnom svijetu kaotičnih struktura i stanja. Svaka fotografija, svaki motiv, svaki prizor imaju svoju naraciju i svoj scenarij.
 
Za Topličanca fotografija nije samo kompozicija, skladan kadar, dobro tehničko rješenje ili poseban motiv, prizor ili događaj, već i prije svega naglašena atmosfera i emocije. Dakako, da bi čovjek mogao snimiti nešto duboko, mora imati sposobnosti za proživljavanja stvarnosti. Sve to posjeduje Boris Topličanec, to je zapravo ono što oblikuje njegovo duhovno stanje u trenutku fotografiranja i što gledatelja ne ostavlja ravnodušnim. Njegove fotografije su slike trenutka ali i slike stanja. Topličanec je pjesnik, pa je otuda njegovo poetsko uživljavanje u prizor, motiv ili događaj najsnažnija strana njegova stvaralaštva. Otuda ova izložba ujedno otkriva i njegovu zanimljivu stvaralačku osobnost u kojoj se prepliću fotografija i poezija, fotografija kao dokument i fotografija kao umjetnost.
 
Izbor fotografija za izložbu je obuhvatio nove do sada neizlagane ili neobjavljene fotografije, ali i fotografije, koje su već bile izložene na skupnim i natječajnim izložbama od klupskih, preko međuklupskih pa do međunarodnih izložbi od kojih se ističu one  koje su bile izložene ili projicirane na izložbama širom svijeta pod pokroviteljstvom FIAP-a, kao i fotografije izložene u drugim poznatim galerijama fotografije, na primjer u specijaliziranoj fotografskoj galeriji - Qlick Gallery, Amsterdam u glavnom gradu Nizozemske.'(…)
 
Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP
počasni predsjednik Fotokluba Zagr

 

(R.P.B., 18.12.2017)

Tagovi: izložba, emz